Prima pagină » Votez Cu Mine » Clotilde Armand: „USR ar putea accepta una, două poziții pentru ministere, dar cu mare grijă”

Clotilde Armand: „USR ar putea accepta una, două poziții pentru ministere, dar cu mare grijă”

USR ar putea accepta „una, două poziții pentru ministere" în viitorul guvern, dar cu „mare grijă", a declarat, la Interviurile Gândul, vicepreședintele USR, Clotilde Armand.
„Noi rămânem un partid antisistem, vom fi în Parlament, vom promova toate legile care sunt compatibile cu platforma noastră (…), pe partea de Guvern vom susține un guvern care este o alternativă, se poate să acceptăm una, două poziții pentru ministere, dar cu mare grijă. În momentul în care acest guvern nu va mai respecta valorile noastre, noi ne vom retrage, nu ne vom asocia necondiționat cu oameni din sistem”, a spus Armand.  

Până să ajungă în Guvern, USR are de trecut hopul alegerilor din 11 decembrie. Iar probleme sunt încă de pe acum. 
 
„Ai nevoie de bani pentru a te promova, pentru a te informa. Dacă am putea să facem un flyer pe care să-l trimitem tuturor alegătorilor, ar fi foarte bine. La ora actuală nu avem bani să facem acest lucru, o scrisoare pentru fiecare alegător. Și atunci ce facem? Ce am făcut eu în Sectorul 1: mergem pe teren, vorbim cu oamenii. (…) Nu pot să zic că voi ajunge în toate satele, ar fi a 13-a muncă a lui Hercules. E foarte dificil să ajungem în toate satele din România”, spune Armand. Ea adaugă că o altă problemă este că „oamenilor le e frică să se implice”.

„Oamenii sunt foarte primitori când venim din exterior, oamenii vin, copiii vin să vorbească cu mine, dar, în general oamenilor le e frică să se implice. (…) Ei depind foarte mult de primar, de clasa care este la putere, de fapt, și e foarte greu să avem acum în câteva luni, oameni care să-și asume riscul să fie cu noi” , explică Clotilde Armand. 

Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale vicepreședintelui USR, Clotilde Armand
 
„Nu vin din teritoriu, pentru că de fapt tot sunt la serviciu, la job-ul meu. Știți că noi toți avem o meserie, nu suntem politicieni de meserie, avem o meserie adevărată. Știți că job-ul meu este inginer, așa că îmi permit să fiu puțin mai sport așa.” 
 
„Supraviețuiesc (n.r. în campanie), am și alte job-uri, de mamă, de soție, dar și de consilier. (…) Nu sunt candidată. Campania asta pentru mine înseamnă susținere a candidaților, a democrației, și pe Facebook.” 
 
„Unde este PSD-ul este sărăcia, corupția merge cu sărăcia, iar doamna cu care eram într-o dezbatere că ‘da, așa este, dar sunt bogați sufletește’. Și m-am revoltat. Oamenii de acolo, într-adevăr, sunt bogați sufletește, dar mie mi-ar plăcea să fie bogați și material.” 
 
„În momentul în care mă duc într-un platou de televiziune, cu bună credință și vrând să spun adevărul, și sunt atacată de diverși oameni. Ei spun diverse lucruri care nu sunt adevărate, iar eu încerc să plasez un cuvânt și să zic ‘hei, guys, nu e deloc așa!’.” 
 
„Faptul că suntem plătiți din străinătate este o aberație. Să știți că legea interzice acest lucru, iar noi nu suntem finanțați din străinătate. Ei spun că suntem finanțați din Vest, sunt împotriva faptului că suntem un partid proeuropean, proatlantist. Vor să ne arunce în brațele Rusiei.” 
 
„Vestul nu este bun, e un mesaj subliminal, așa că mai bine rămânem în România.” 
 
„Suntem oameni din clasa medie, mulți care lucrăm într-un mediu profesionist care a fost influențat de metodele de a lucra de la multinaționale. Noi nu suntem oameni neapărat din multinaționale, dar e foarte ușor să spui că suntem oameni din multinaționale care au venit în România, au cumpărat România. (…) Suntem oameni care au invățat cum este bine să lucrezi, iar acești oameni sunt cei care au acum competențe de a schimba felul în care se face politică în România.” 
 
Care este cea mai mare problemă din campania electorală?
 
„Ai nevoie de bani pentru a te promova, pentru a te informa. Dacă am putea să facem un flyer pe care să-l trimitem tuturor alegătorilor, ar fi foarte bine. La ora actuală nu avem bani să facem acest lucru, o scrisoare pentru fiecare alegător. Și atunci ce facem? Ce am făcut eu în Sectorul 1: mergem pe teren, vorbim cu oamenii. (…) Nu pot să zic că voi ajunge în toate satele, ar fi a 13-a muncă a lui Hercules. E foarte dificil să ajungem în toate satele din România.” 
 
„Oamenilor le e frică să se implice. Oamenii sunt foarte primitori când venim din exterior, oamenii vin, copiii vin să vorbească cu mine, dar, în general oamenilor le e frică să se implice. (…) Ei depind foarte mult de primar, de clasa care este la putere, de fapt, și e foarte greu să avem acum în câteva luni, oameni care să-și asume riscul să fie cu noi.” 
 
„Oamenii au nevoie să te interesezi, să vezi problemele lor, care este specificul agriculturii la ei. Ei vor să vadă cât de sincer ești, care este personalitatea ta. Ei au dreptate, nu contează programele, promisiunile. La fiecare patru ani promisiuni, care oricum sunt aruncate a doua zi după alegeri. (…) Ei nu mai au încredere în nimic din asta, ei vor să vadă cine este acea persoană din fața mea. Mai mult sufletul contează, ei vor să vadă că persoana are empatie, că persoana își va aminti, ajunsă în Parlament, de problemele lor de acolo.”
 
„Noi mergem cu mașina, oamenii mă recunosc mai mult după voce, pentru că am acest accent. Cam unul din trei, unul din patru oameni mă cunoaște. (…) Ei știu că sunt o franțuzoaică, așa își amintesc de mine, că există o franțuzoaică ce aproape a câștigat la Sectorul 1.” 
 
„Sunt câteva televiziuni puternice care nu sunt neapărat foarte obiective. Noi simțim acest lucru de mult timp, pentru că acest fenomen nu este nou. Noi știm că vom câștiga războiul împotriva clasei politice în momentul în care toți oamenii vor puteea fi bine informați. (…) În acest moment este clar că sunt unele televiziuni care au o agendă clară, știu să o promoveze, fără informație e greu de a inventa o realitate.” 
 
Care este situația filialelor în țară și care este procentul USR-ului?
 
„În primul rând, acum avem foarte puțini bani și nu știu dacă am putea să facem un sondaj la nivel național. Vă spun direct, în acest moment nu putem să ne bazăm pe sondajele publicate, pentru că ele ori sunt plătite, finanțate de cineva. (…) Vă spun, experiența mea a arătat că aceste sondaje au fost un dezastru. Eu în București aveam cu două zile înainte de alegeri 6,7%.” 
 
„Eu am spus că cei care se implică în USR sunt mai mult din mediul urban, cei care au o situație economică autonomă, iar în sate e mai greu să găsim oameni complet liberi, cu situații economice autonome. (…) E adevărat că în acest moment mediul urban este mult mai informat, chiar dacă avem unele surprize, oameni bătrâni care vorbesc cu nepoții lor din străinătate pe Internet, e foarte frumos, iubirea îi aduce pe internet.” 
 
„Într-adevăr, e mai greu să ajungem la sate, dar dacă noi vrem să ne întoarcem acum la alegerile din 11 decembrie înapoi, să fie un dezastru pentru România, să fim conduși de niște ‘penaliști’, să fie domnul Dragnea.”
 
„Ne-am întoarce înapoi, am pierde ani de zile din această luptă pe care o ducem. Și atunci susținem un alt premier decât un premier al nostru, pentru a evita acest dezastru. Dar avem ani de zile în față, vom lupta pentru a forma un Guvern din oameni care să conducă România așa cum ne dorim.”
 
„Noi știm că nu vom avea acum 50% din voturi, noi nici nu avem un an de existență. Lupta asta am început-o acum, a fost foarte dificil să construim aceste filiale în vara aceasta.” 
 
„Felul în care i-am selectat pe candidați ne-a permis să vedem care este motivația fiecăruia, dacă este o motivație personală sau o motivație altruistă, ca să susținem cel mai bun om.”
 
„S-a făcut selecția în fiecare filială, acolo erau deja niște grupuri de inițiativă, oameni care voiau să schimbe lucrurile, care așteptau această oportunitate, oamenii aceștia s-au coagulat, am fost scânteia care i-a făcut să se coaguleze. (…) Au fost niște mici războaie, niște oameni care s-au implicat mai mult din dorința de a se promova și nu au fost aleși de ceilalți și au fost dezamăgiți. Dar apoi au înțeles că USR nu era un ‘vehicul’.”
 
„Noi suntem un partid anti-sistem, nu suntem un partid anarhist, suntem un partid anti-sistemul care a fost de 27 de ani în România. (…) Dacă un om integru vrea să intre în politică, USR are o reputație bună, suntem oameni integri, curați, și atunci este destul de ușor să îi atragem pe oamenii aceștia.” 
 
„Să luăm PNL, de exemplu, eu cred că e mult mai dificil pentru ei să reformeze ce au în filiale, să reconstruiască ceva nou, cu oameni noi, decât ne-a fost nouă dificil să facem filialele noastre. Nu e suficient să-l numească pe Dacian Cioloș premier ca să fie un partid reformat.” 
 
„Noi rămânem un partid antisistem, vom fi în Parlament, vom promova toate legile care sunt compatibile cu platforma noastră (…), pe partea de Guvern vom susține un guvern care este o alternativă, se poate să acceptăm una, două poziții pentru ministere, dar cu mare grijă. În momentul în care acest guvern nu va mai respecta valorile noastre, noi ne vom retrage, nu ne vom asocia necondiționat cu oameni din sistem.” 
 
„Este un consens național și găsim oameni peste tot care au aceste valori de a schimba lucrurile. Sunt oameni sinceri, spontani, cei care vor să schimbe lucrurile în România.” 
 
„Ambianța generală în România la ora actuală este următoarea: unii sunt gata de luptă, sunt scârbiți, sunt gata să dea bani și tot ca să lupte, iar alții sunt dezinteresați total. Noi avem ooameni din prima tabără, care visează să arunce în istorie tot ce s-a întâmplat în România în ultimii 26 de ani. (…) Pentru ceilalți, trebuie să le spunem să vină la vot, vedeți ce facem, aveți încredere în noi.” 
 
„Acum parcă nici nu mai aud, pentru că dacă ne-ar auzi ar vedea că la noi este un accent de sinceritate. Acesta este rezultatul acestor ani de corupție și e un rezultat dramatic, a distrus chiar ideea de democrație. Într-adevăr aceasta este marea provocare și miza, să-i trezim pe acești oameni.” 
 
Referendumul pentru revizuirea Constituției 
 

„Eu nu mă pronunț pe fond, eu spun că orice inițiativă cetățenească, pe orice domeniu, trebuie primită. (…) Eu am un fiu de 16 ani, are multe idei, noi vorbim mult cu el, este aproape un adult, eu nu-i spun ‘ești tâmpit, taci din gură!'”. (…) Eu cred că și democrația în România este la fel, numai prin dialog vom dezvolta implicarea oamenilor. Numai așa, dacă le spunem oamenilor, ‘voi vreți un referendum…’.”

 
„Dacă sunt milioane de cetățeni care cer o dezbatere sau un referendum nu văd felul în care eu aș putea să refuz acest lucru, dacă aș fi parlamentar. Este absolut necesar să fie dezbatere, să fie acest referendum care, de fapt, este și constituțional. Acum, această dezbatere nu trebuie să aibă loc în același timp cu alegerile, pentru că ar putea să fie manipulare. Avem deja în trecut un referendum care a fost folosit pentru alegeri (…) e scandalos ce s-a întâmplat, noi vom relua această decizie a oamenilor, am și încercat pe calea legală și vom relua. Nu trebuie să aibă loc în același timp cu alegerile.” 
 
„Pe fond, nu este relevant, pentru că eu sunt aici în calitate de vicepreședinte USR. USR are niște valori pe care le promovează cu tărie: lupta anticorupție, democrația participativă, debirocratizarea, avem și platforma lui Cioloș acum. Tot ce înseamn drepturi civile este susținut de noi, bineînțeles, dreptul de a fi candidat, de exemplu, știți că am luptat pentru acest lucru.” 
 
„Mi se pare că dacă o parte dintre români au simțit că era absolut nevoie să se mobilizeze pentru a semna pentru referendum, sper că se vor mobiliza și pentru alte teme, este un mesaj extrem de important. Eu nu vreau să denaturez această luptă ca să vă spun părerea mea despre acest lucru. Dacă spun acum că gândesc așa sau așa, deja am denaturat tot discursul meu, eu vreau să rămâneți cu ceea ce am spus: e bine ca oamenii să se mobilizeze.” 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Autor