Prima pagină » Votez Cu Mine » Daniel Constantin: După alegeri va trebui să vedem cum facem astfel încât legislația să ne ajute să facem autostrăzi

Daniel Constantin: După alegeri va trebui să vedem cum facem astfel încât legislația să ne ajute să facem autostrăzi

Daniel Constantin, copreședintele ALDE și cel care deschide lista partidului pentru Camera Deputaților în București, a declarat, în cadrul emisiunii „Votez cu mine!", că "după alegeri va trebui să vedem cum facem astfel încât legislația să ne ajute să facem autostrăzi". Referindu-se la politicienii care s-au aflat la conducerea Ministerului Transporturilor, Daniel Constantin a precizat că nu poate arăta cu degetul spre ei pentru că știe care sunt "barierele legislative". "Intenții poate au avut, dar s-au lovit de aceste lucruri care au îngreunat procesul", a mai spus copreședintele ALDE.

„Cred că după alegeri, va trebui să vedem cum facem astfel încât legislația să ne ajute să facem într-adevăr autostrăzi. În momentul de față și am avut experiența în Guvern, centura Bacăului, finanțată din fonduri europene, a întârziat, dacă nu mă înșel, începerea peste doi ani de zile. De ce? Pentru că s-au făcut tot felul de contestații. Aici trebuie să intervenim și cred că e o problemă care poate fi discutată chiar la nivel de CSAT. Nu putem să stăm la mâna celor care s-au obișnuit să fie contestatari de profesie. Trebuie să evoluăm”, a declarat Daniel Constantin.

În acest context, copreședintele ALDE a precizat că „sunt mai multe posibilități” prin care s-ar putea interveni la nivelul legislației, subliniind faptul că nu poate arăta cu degetul către miniștrii Transporturilor pentru că știe care sunt „barierele legislative”.

„Fie să meargă mai departe, fie să avem o garanție pe care o depun la început, să creștem garanția. Există anumite reglementări europene. De asta spun, poate nu avem soluția ideală, dar ea trebuie discutată și trebuie să tratăm la modul foarte serios. Să știți că eu nu arăt cu degetul, înainte de miniștrii Transporturilor din anii ’90, pe cei care au fost în ultimii ani nu îi arăt, neapărat, cu degetul pentru că știu care sunt barierele legislative. Intenții poate că au avut, însă s-au lovit în permanență de aceste lucruri care au îngreunat procesul. După care, sigur, s-a schimbat ministrul foarte des, s-a schimbat strategia. Lucrurile astea nu mai trebuie să se întâmple”, a detaliat Daniel Constantin. 

Gândul a transmis live text declarațiile copreședintelui ALDE:

„O campanie care din pacate nu a dat posibilitatea tuturor oamenilor sa își afle candidatii, sa isi afle programele, dar ne-am adaptat (…) Sunt multe aspecte care trebuie modificate. Sistemul de vot pe liste ar trebui sa dea posibilitatea cetatenilor sa aleaga de pe liste, respectiv si pe cel care se afla pe locul 10, 20 si mai jos. Cu siguranta trebuie modificat ceva. Cei care sunt hotarati sa mearga la vot cred ca au avut posiblitatea sa se informeze destul de bine. Cea mai mare problema a fost legata de dezbatere. Au fost multe lucruri senzationale. Vreau sa spun ca se cauta oarecum senzationalul, si presa e in cautare de senzational si anumiti lideri sunt dornici de breaking news”.

„A fost si un avertisment de la Banca Nationala ca Romania risca sa intre in recesiune. Eu chiar cred acest lucru ca daca nu ne vom intoarce la o politica economica sanatoasa, din pacate riscam sa intram in recesiune. Aceeasi situatie din 2010 (…) Pana la 30 septembrie, din cele 38 de miliarde de lei promise s-au investit doar 16 miliarde de lei, în 2015 s-au investit 42 de miliarde de lei”.

„Va reamintesc, sfarsitul anului 2015, ALDE a fost singurul partid care a votat impotriva. La sfarsitul anului trecut, presedintele a promulgat legea irigatiilor, care prevedea investitii in sector de un miliard de euro pe cinci ani de zile, proiectul de buget a venit cu 30 de milioane de euro, legea bugetului de stat a incalcat legea irigatiilor. A fost doar un semn, motive pentru care noi am votat impotriva Guvernului. Am fost initiatorii a doua motiuni simple impotriva ministrului Justitiei si a ministrului Agriculturii. Noi, cat am putut, mi-as dori sa avem majoritatea, am pus presiune pe Guvern”.

„Noi nu avem un angajament scris, dar asta nu inseamna ca nu suntem seriosi. Intotdeuna m-am tinut de cuvant”.

„Au fost calcule electorale si cred ca pentru oamenii nostri din teritoriu este si a fost un mesaj mobilizator. ALDE are, domnul Tariceanu are experienta buna. Cand mergem in teritoriu, oamenii isi amintesc de relaxarea fiscala, introducerea cotei unice si si-ar dori sa se guverneze in Romania cum s-a guvernat atunci. Pentru a arata ca avem pe cine sa punem la masa negocierilor. Multi au spus ca nu mai vor tehnocrati. Nu candidam impreuna, sunt liste separate, programe separate. E un proiect bun dar pe acest proiect sunt convins ca vom lucra dupa 11 decembrie, sunt elemente ca acestea de investitii la care noi tinem foarte tare”.

„Tin sa spun ca nu sunt conditii, pentru ca nici noi nu am pus conditii ultimative PSD, si nici ei nu ne-au pus. Dar vom tine foarte clar la ce tine zona de investitii, sa mearga pe cinci domenii prioritare (…) Sunt 10 programe nationale pe care noi vrem sa le implementam. Sorin Cimpeanu poate ocupa oricand un post de ministru. E o persoana apreciata de intreaga societate, cred. A defini foarte clar zece programe nationale prin care sa investim in zona de educatie, cel putin un miliard de euro (…) Nu vrem sa venim cu propuneri cum vine PNL, dublam salariile medicilor”.

„Cred ca nu au venit niciodata cu propuneri care sa nu fie fundamentate. Sunt diferente substantiale. Avem pe zona de educatie, am venit cu o propunere realista. Putem sa crestem cu 13% in fiecare an astfel incat in patru ani sa ajungem la o finantare de 6%. Toate sindicatele din educatie au fost alaturi de noi. Sanatatea are nevoie de investitii, infrastructura mare are nevoie de investitii. Dar cred ca dupa alegeri va trebui sa vedem cum facem astfel incat legislatia sa ne ajute sa facem autostrazi (…) Aici trebuie sa intervenim si cred ca e o problema care poate fi discutata la nivel de CSAT (…) Exista anumite reglementari europene, poate nu avem solutia ideala, dar ea trebuie discutata si trebuie tratata la modul foarte serios. Intentii poate au avut (n.r – miniștrii Transporturilor), dar s-au lovit de aceste lucruri care au ingreunat procesul”.

„Nu am vazut mesajul acesta si nici nu l-am discutat. Sunt convins ca dansul va da detalii”.

„Stiti ca in anii precedenti chiar daca se discuta, spuneam de fiecare data nu pot sa va spun, acum va spun sincer nu s-a discutat acest lucru, nici despre varianta de premier, nici despre cate portofolii va avea ALDE. Nu ne-a preocupat nici pe noi, nici pe cei din PSD (…) Noi am vorbit de un minister al repatrierii, un minister care sa concentreze toate masurile pe care le are celelalte ministere astfel incat sa le punem la dispozitia celor care vor sa se intoarca in tara (…) Astfel incat romanul care vrea sa se intoarca acasa sa aiba foarte clar integrarea lui (…) Multi spun m-as intoarce maine dar nu am unde sa lucrez. Acest minister trebuie sa fie punctul de contact astfel incat sa le puna la dispozitie optiunile pe care le au”.

„Nu am stabilit nici lucrul asta. Haideti sa vedem rezultatele”.

„Reglementarea din punctul nostru de vedere e clara in Constitutie. Dar cred ca ar trebui sa facem un pas in plus, cum se desemneaza premierul atunci cand niciunul dintre partide (…) Ar trebui sa definim mai clar (…) Presedintele trebuie sa fie obligat de catre votul oamenilor, daca oamenii dau votul unui anumit partid, presedintele nu face decat sa puna in practica votul oamenilor respectivi”.

„Eu cred ca in Romania nu o sa avem in perioada urmatoare un val extremist (…) Indiferent care va fi optiunea cetatenilor, ea trebuie respectata (…) Oamenii dincolo de politicieni au ajuns sa spuna noi de ce mai votam, decizia se ia din alta parte (…) Sunt convins ca Romania are si partidele au astfel de lideri puternici”.

„Repet, nu vreau sa dau nastere la speculatii. Eu va spun de partea umana a celor doi. Calin Popescu Tariceanu a fost prim-ministru, cel care a semnat tratatul de aderare al Romaniei la UE, Dragnea a fost viceprim-ministru si a avut o colaborare cu liderii europeni, eu vorbesc ca latura umana. Nu as vrea sa ii pun in aceasta postura. Liviu Dragnea nu e nici macar desemnat. Calin Popescu Tariceanu e desemnat de ALDE, vorbim de situatii ipotetice”.

„Spun un lucru foarte clar: cred ca trebuie sa dam posibilitatea oamenilor sa se exprime, un drept reglementat de Constitutie si cred ca trebuie sa il punem in practica. Sunt trei milioane de semnaturi care care s-au strans pentru a se organiza un referendum. Asta nu inseamna ca cei care sunt minoritari vor fi exclusi din societate. Societatea romaneasca a ajuns la o maturitate care dovedeste toleranta (…) Asa ne-a dat Dumnezeu, asta e opinia mea (…) Pentru ca se pare ca exista o optiune a oamenilor, dar oamenii vor sa isi spuna punctul de vedere. Sunt lucruri pe care trebuie sa le discutam dupa ce se va exprima poporul”.