Prima pagină » Vremea » A VENIT FRIGUL. Minus 13 grade în România în această dimineață. Cum este influențată epidemia de coronavirus

A VENIT FRIGUL. Minus 13 grade în România în această dimineață. Cum este influențată epidemia de coronavirus

15 mart. 2020, 10:28, Vremea
A VENIT FRIGUL. Minus 13 grade în România în această dimineață. Cum este influențată epidemia de coronavirus

Vremea s-a răcit brusc în România, cu temperaturi mai mici cu 10-15 grade în doar 24 de ore. Minima acestei dimineți a coborât până la minus 13 grade. 

Vremea s-a schimbat radical de sâmbătă, când meteorologii au emis alertă meteo de vreme rea. Duminică dimineața la ora 8.00 se înregistrau minus 13 grade la Călimani, în nordul țării, minus 12 grade la Vf Toaca, Ceahlău și minus 10 grade la Întorsura Buzăului.

Harta frigului de la ANM

 

Valorile termice vor fi în scădere accentuată, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la această dată. În noaptea de duminică spre luni (15/16 martie) se vor înregistra temperaturi predominant negative şi se va produce brumă, iar în estul Transilvaniei minimele vor coborî sub limita gerului.

Vremea se va menține rece, mai ales în timpul nopților și dimineților de la începutul săptămânii viitoare și local se va produce brumă, anunță ANM.

Impactul vremii asupra răspândirii de coronavirus

Avantajul vremii mai reci, în contextul noului coronavirus, este legat de reducerea mobilității oamenilor: cei mai mulți preferă să rămână în casă, în zilele cu frig, vânt sau ploi.

„În Italia, există mai mult contact fizic între oameni în zona mediteraneană, iar oamenii petrec mai mult timp în aer liber în această perioadă a anului decât în alte zone ale Europei, unde este încă puţin mai frig”, a explicat recent specialista Della Giusta.

Pe dea altă parte, noul coronavirus – Covid-19 -pare să se răspândească mai repede pe frig, dar asta nu înseamnă, automat, că epidemia s-ar putea estompa odată cu încălzirea vremii.

Oamenii de știință spun că, la fel ca gripa, noul coronavirus – Covid-19 – pare să fie mai puternic atunci când aerul este rece și uscat – deoarece temperaturile mai reci permit virusului să se înmulțească mai ușor și să răspândească.

În special, specialiștii spun că Covid-19 s-ar putea răspândi mai repede în această perioadă a anului, deoarece virusurile au, de obicei, un timp mai mare de supraviețuire și de a se reproduce la temperaturi mai joase notează thesun.co.uk.

Citește și