Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenţionare cod galben de vijelii, grindină şi averse torenţiale, valabilă pe parcursul acestei zile în 19 judeţe.
Potrivit meteorologilor, luni între orele 13.00 şi 23.00, în Banat, Crişana, Maramureş şi local în Transilvania şi în zonele montane, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină şi averse ce vor avea şi caracter torenţial.
Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
Avertizarea vizează judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Covasna, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara.
În minivacanța de Rusalii, românii au avut la dispoziție trei zile de relaxare. Cei mai mulți au profitat de vremea frumoasă și au plecat la mare, întrucât s-au redeschis terasele şi este permis să se meargă la plajă. Cea de-a doua etapă de relaxare a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, luni, de 1 iunie.
Deşi, din estimările iniţiale, se părea că în minivacanţa de Rusalii vor ajunge la mare în jur de 10-12.000 de turişti, realitatea a depăşit aşteptările turoperatorilor, pentru că în acest weekend prelungit, pe litoral, sunt cazaţi peste 15.000 de români, cei mai mulţi dintre ei veniţi din Bucureşti (aproape jumătate din total), iar pe locurile următoare se situează Braşov, Prahova, Iaşi, Argeş şi Galaţi”, susţin reprezentanţii agenţiei citați de Agerpres.
Astfel, 15.000 de români au ajuns în staţiunile româneşti de la Marea Neagră în minivacanţa de Rusalii, deşi estimările iniţiale ale turoperatorilor erau între 10.000 şi 12.000. Sâmbătă, pe Autostrada Soarelui s-a circulat în coloană.
În minivacanța de Rusalii au fost deschise 100 de hoteluri pe litoral, față de anul trecut, când în aceeași perioadă erau deschise 380.