Autoritățile au început să însămânțeze norii cu iodura de argint pentru a declanșa PLOAIA. România va achiziționa avioane pentru a preveni grindina

Publicat: 23 07. 2024, 20:45
Actualizat: 23 07. 2024, 20:48

This browser does not support the video element.

Autoritățile din România au declanșat războiul împotriva secetei. De trei săptămâni, țara noastră este lovită de cea mai cruntă caniculă din istoria recentă. Recoltele sunt deja compromise, iar mare parte din populație a fost afectată de disconfortul termic, scăzând productivitatea pe piața muncii.

Au fost demarate misiuni speciale de însămânțare a norilor cu iodură de argint pentru a stimula ploile.  Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint.

Nivelul precipitațiilor au crescut de la 5 l/mp la 20 de litri, au declarat oficiali ai Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor vineri, 19 iulie.

„România va achiziționa opt avioane speciale pentru crearea precipitațiilor și pentru prevenirea grindinei, precum și 300 de generatoare, 150 de instalații de lansare cu heliu care să fie folosite tot pentru creșterea precipitațiilor”, a declarat Gheorghe Căunei pentru Antena 3 CNN.

Autoritățile au început să însămânțeze norii cu iodura de argint pentru a declanșa PLOAIA

România este lovită de o calamitate

Situație disperată în agricultură, acolo unde seceta și canicula au topit, la propriu, multe culturi din țara noastră. În aceste condiții, fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafaţa calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă .Sunt precizările făcute de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, într-un an în care seceta și canicula par să-și fi pus amprenta asupra culturilor.

„Calamitatea, la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui”.

„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”,a afirmat Barbu, citat de Agerpres.ro.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: DEZASTRU în agricultură! Seceta și canicula au făcut ravagii pe câmpurile din România. Ce despăgubiri vor primi fermierii români