Avertisment ANM! Fenomenul periculos care cuprinde aproape toată România!
Avertisment de ultim moment din partea specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie. România se va confrunta cu o secetă pedologică puternică și extremă în intervalul 1-7 octombrie, în regiunile Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, dar şi în cea mai mare parte a Banatului şi Munteniei.
În aceste zone, conţinutul de umiditate va prezenta valori deosebit de scăzute, arată prognoza agrometeorologică publicată de ANM.
ANM îi pune în gardă pe fermieri
Specialiștii ANM îi pun în gardă pe fermierii români cu privire la dezvoltarea culturilor agricole.
„În stratul de sol 0-20 cm ogor, rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Transilvania, local în nordul, nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului. Conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Banatului şi Munteniei, local în sudul, centrul şi izolat estul Moldovei, centrul şi estul Transilvaniei”, menţionează ANM.
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, per ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer şi sol.
Cum se prezintă culturile de toamnă
Totodată, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz), condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea pe majoritatea suprafeţelor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi, izolat, maturitatea deplină.
Cartoful se va afla predominant la maturitate tehnologică, local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
Din punct de vedere termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10 – 25 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 9 grade, pe aproape întreg teritoriul.