Avertizare ANM: Averse și descărcări electrice în acest sfârșit de săptămână

Publicat: 20 07. 2018, 14:56
Actualizat: 02 10. 2018, 14:59

„Vremea va fi în general instabilă în toate aceste zile, instabilitatea se va manifesta pe arii mai extinse în zonele de munte și local în celelalte regiuni. Asta înseamnă că vor fi intervale de timp în care se vor semnala averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, iar local pot lua chiar aspect de vijelie și vor fi condiții de grindină (…) Temperaturile sunt destul de modeste. Vor urca spre 31-33 de grade Celsius în partea de sud a țării, iar în nord și centru vor fi cel mult 28 de grade„, a declarat pentru MEediafax, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

La munte, temperaturile maxime vor ajunge la 21 de grade. În general, sunt așteptate ploi însoțite de descărcări electrice.

„Cei care aleg ca destinație turistică zona montană să se aștepte la intervale cu ploaie însoțite de descărcări electrice. La munte, dacă vorbim despre stațiunile din Valea Prahovei, ne așteptăm la maxime între 19-21 de grade”, informează reprezentantul ANM.

Și pe litoral sunt așteptate ploi cu descărcări electrice și intensificări de durată ale vântului.

„Pe litoral vor apărea ploi în orele după-amiezii, însă doar în anumite stațiuni. Ploile pot fi însoție de descărcări electrice și intensificări de durată ale vântului. (…) Temperaturile la amiază vor fi de 27-28 de grade, vineri și sâmbătă, însă duminică vor fi cu 2-3 grade mai puțin. De altfel, probabilitatea apariției averselor este mai ridicată duminică. Apa mării va fi de 24-25 de grade”, anunță meteorologul.

Reprezentantul ANM informează că, în Capitală, vremea va fi instabilă și sunt așteptate temperaturi maxime până la 30 de grade Celsius.

Vremea nu se încadrează într-un normal climatologic pentru luna iulie, deoarece, până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun episod de temperaturi caniculare și nici nu sunt prevăzute până la sfârșitul anului.

„În mod normal, climatologic vorbind, luna iulie este cea mai caldă a anului și mai lipsită de precipitații. Într-adevăr, această lună nu se încadrează într-un normal climatologic, deoarece până în acest moment nu am avut niciun episod cu temperaturi caniculare și nici nu estimăm să se întâmple acest lucru până la finalul anului. Sub aspect pluviometric, deja s-au acumulat cantități importante de apă în multe zone din țară. Cumva nu se încadrează într-un normal”, a mai declarat meteorologul Alina Șerban.