Avertizare meteo. Cod galben de ninsori şi vânt în Carpaţii Meridionali şi de Curbură
Meteorologii au transmis că a intrat în vigoare un Cod galben de ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
Avertizarea este valabilă de luni (ora 10.00) și până marți (ora 10.00), a anunțat Administraţia Naţională de Meteorologie.
În intervalul menţionat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea.
Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul zonei montane, dar la intensităţi mai mici. Local, intensificări temporare ale vântului vor fi şi în sudul, centrul şi estul ţării, cu rafale în general de 45 – 50 km/h.
Sunt vizate județele Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna.
Risc mare de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, avertizează Salvamontul. Cum pot evita turiştii acest risc
Salvamont România avertizează că există un risc de avalanşe în această perioadă şi recomandă turiştilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă.
Salvamont România a anunţat, duminică, faptul că informaţiile zilnice transmise de specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale pentru Meteorologie şi testele de zăpadă realizate de către echipele Salvamont aflate în teren confirmă un risc mare de producere a avalanşelor în aceasta perioadă.
„Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice sunt rugaţi să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă, placuta Recco). Dacă totuşi aveţi de gând să mergeţi pe munte, ţineţi cont de chestionarul prin care puteţi sa auto-evaluaţi riscul de avalanşă”, a transmis Salvamont România.