Ce se întâmplă cu vremea în această vară. Ce temperaturi vom avea în iulie și august
După o lună iunie plină de ploi torențiale, vijelii și inundații, experții climatologi spun că ne vor aștepta două luni de vară fierbinți, cu perioade foarte lungi lipsite de precipitații. Aceste fluctuații de fenomene meteorologice nu sunt de bun augur, și sunt cauzate de încălzirea globală, avertizează experții.
Expertul climatolog Simona Andrei a explicat, la un post de televiziune, că la finalul lui iunie statisticile vor spune dacă prima lună de vară a anului 2020 a fost cea mai, sau una dintre cele mai ploiase luni din ultimii 20 de ani. Precipitațiile abundente din această perioadă s-au alimentat din nucleul ciclonic care se alimentează din bazinele Mării Mediterane și al Mării Negre.
„Avem arhiva ultimilor 20 de ani, constatăm că aceste precipitații sunt tot mai consistente în perioada asta, a menționat Simona Andrei. Fiind cald, căldura și umezeala fac ca acest ciclon să se realimenteze mereu”, a precizat ea.
Ploile torențiale care au venit după o perioadă de secetă nu sunt de bun augur pentru agricultură, spune climatologul care menționează că va trebui să ne obișnuim să luăm măsuri din timp care să prevină dezastre precum cele create în această lună.
Expert climatolog: „Faptul că fluctuăm nu e de bun augur”
„La fel de severă a fost și perioada anterioară când vorbeam de secetă. Faptul că fluctuăm nu e de bun augur. Era de preferat o perioadă cu alternații mai puțin amplificate, dar asta e situația. Va trebui să ne adaptăm. Schimbările climatice trebuie luate în considerație”, a mai spus Simona Andrei.
În ceea ce privește lunle de vară care urmează, climatologul spune că vor fi unele de foc:
„Datele ne arată că vom avea o vară pe tendințe ascendente. Probabil vor fi perioade foarte lungi cu lipsă de precipitații, cu temperaturi foarte ridicate la limita suportabilității. Nu putem să vorbim despre recorduri. Poate vom cocheta și cu recorduri de temperatură”, a explicat Simona Andrei la Digi24.