Prima pagină » Vremea » Coduri galben și portocaliu de ploi abundente, în sud-estul României. Care este prognoza ANM pentru Capitală

Coduri galben și portocaliu de ploi abundente, în sud-estul României. Care este prognoza ANM pentru Capitală

Coduri galben și portocaliu de ploi abundente, în sud-estul României. Care este prognoza ANM pentru Capitală
ANM: Avertizări Cod galben și portocaliu de ploi torențiale. Ce zone sunt vizate

Județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița și Tulcea se află sâmbătă sub avertizări cod galben și portocaliu de ploi.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de vreme rea valabile în cursul zilei de sâmbătă.

Astfel, sâmbătă, între orele 10:00 și ora 18:00 este în vigoare un cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului în mai multe județe din sud-estul țării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat în Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 55…60 km/h, în special pe litoral.

Între orele 10:00 și ora 15:00 este valabilă o avertizare cod portocaliu de ploi abundente. În zona de litoral a județelor Constanța și Tulcea vor fi averse torențiale, iar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp.

În ceea ce privește Capitala, sâmbătă, între orele 10:00 și ora 18:00, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor și va fi răcoroasă. Cerul se va menține noros pe tot parcursul zilei, iar temperatura maximă va fi de 18…20 grade. Vântul va sufla în general moderat.

Vremea în următoarele patru săptămâni

Luna septembrie va fi, în general, ușor mai caldă decât în mod normal, iar precipațiile vor depăși, pe alocuri, nivelul mediu, după cum arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 5 septembrie – 3 octombrie.

În săptămâna în care începe anul școlar 2022 – 2022, valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice acestui interval,  în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice și centrale, iar în rest va avea o tendință spre deficit, arată ANM.

În documentul publicat de Administrația Națională de Meteorologie privind caracterizarea climatică a lunii septembrie sunt incluse cele mai mari și cele mai mici temperaturi înregistrate în această lună, dar și cele mai ploiase sau secetoase perioade de la începutul toamnei.

Astfel, potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și