Luna septembrie se anunță a fi extrem de călduroasă, avertizează climatologii. Românii ar putea avea parte de cea mai călduroasă toamnă înregistrată vreodată. Vara, care în mod normal, dura doar trei luni (iunie, iulie și august), s-ar putea prelungi.
Vara ar putea avea o durată de aproximativ 4-5 luni în România: va debuta în luna mai și s-ar putea încheia abia în octombrie.
Roxana Bojariu, climatolog, a vorbit pentru B1 TV despre tendințele meteorologice pentru lunile ce urmează. Bojariu a subliniat că România continuă să fie afectată de secetă, iar acest fenomen va persista și în septembrie.
Climatologul subliniază că pe români îi așteaptă temperaturi record și în lunile următoare.
„Ne putem aștepta, în orice caz, la recorduri și în lunile ce urmează, inclusiv în septembrie.Este greu de spus de pe acum dacă septembrie va fi și ea una dintre cele mai calde luni din înregistrări, fie în România, fie la nivel global, probabil că va fi undeva în clasament”.
Încălzirea globală a dat peste cap anotimpurile, iar europenii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu noua normalitate meteo.
„Observăm cum avem din ce în ce mai multe recorduri pe fondul acesta al încălzirii globale, dar e dificil de spus, încă de pe acum, pe ce loc se va situa. ”Din păcate, luna septembrie începe pe acest fond de secetă în România și în multe zone din sudul Europei, mai ales din sudul Europei”.
Climatologul adaugă că vom avea secetă de la nivel moderat la cel extrem în mai multe regiuni.
„În România, în special, avem secetă, de la moderată până la extremă, în cele mai multe regiuni, excepție făcând doar anumite zone din Transilvania și problema este că sfârșim anul agricol la sfârșitul lui august cu seceta aceasta extinsă și începe un an nou agricol, în septembrie, cu secetă”.
O altă veste proastă: luna septembrie ar putea fi săracă în precipitații:
„Evident că ne putem aștepta în celelalte luni de toamnă la precipitații care să îmbunătățească situația rezervei de apă din sol, dar, climatic vorbind, luna septembrie este prin natura ei una săracă în precipitații față de celelalte ale anului ori, pe acest fond în care climatic vorbind, cad mai puține precipitații și pornim cu o secetă, e clar că nu septembrie va fi luna care să ne aducă acele cantități de apă în sol, care să favorizeze un an agricol mai bun anul viitor”.
Întrebată dacă se schimbă numărul de anotimpuri, climatologul a anunțat că septembrie tinde să devină o lună cu „caracteristici de vară”. Asta ar însemna că vara se prelungește.
„Da, se schimbă, nu neapărat numărul de anotimpuri, dar se schimbă caracteristicile lor. Dacă le comparăm cu caracteristicile acelorași anotimpuri, acum mai multe decenii în urmă, și într-adevăr chiar în arhive, obiectiv vorbind, vedem cum luna septembrie începe să capete caracteristici de lună de vară, se prelungește, practic, vara înspre toamnă și sunt chiar valuri de căldură în septembrie”.
Climatologul estimează finalul valurilor de căldură din acest an undeva în prima jumătate a lunii octombrie.
„Avem deja înregistrate, ba chiar anul trecut am avut temperaturi peste pragul de caniculă în a doua parte a lunii octombrie. E adevărat, a fost o situație excepțională, dar vedem cum aceste situații excepționale încep să fie din ce în ce mai frecvente și împing, oarecum, lucrurile spre o nouă normalitate”.
Sursa Foto: Shutterstock