Prima pagină » Vremea » Fenomenul care îi îngrijorează pe climatologi: Circulația curenților oceanici ar putea intra în COLAPS până în 2100

Fenomenul care îi îngrijorează pe climatologi: Circulația curenților oceanici ar putea intra în COLAPS până în 2100

Fenomenul care îi îngrijorează pe climatologi: Circulația curenților oceanici ar putea intra în COLAPS până în 2100
Sursa Foto: Shutterstock

Oamenii de știință au avertizat aspra unui mare pericol care s-ar putea petrece până la finalul acestui secol: curenții Oceanului Atlantic, care ajută la reglarea climei Pământului, au fost „considerabil neglijați”.

Într-o scrisoare deschisă, 44 de oameni de știință de renume în domeniul climei din 15 țări au afirmat că prăbușirea  sistemlui atlantic de curenţi oceanici, inclusiv Curentul Golfului, care reglează căldura între tropice şi emisfera nordică şi, prin urmare, esenţiali pentru condiţiile de viaţă din Arctica, ar putea avea efecte devastatoare și ireversibile.

Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice afirma că nu există niciun risc privind prăbușirea bruscă până în 2100. Însă grupul de experți consideră că aceasta este o subestimare.

„Scopul acestei scrisori este de a atrage atenția asupra faptului că un nivel moderat de încredere că Sistemul de circulaţie Atlantic-Meridional nu se va prăbuşi înainte de 2100 nu este deloc liniștitor”, scriu ei în scrisoarea deschisă.

Rezultatul ar fi catastrofal și ar afecta întreaga lume timp de secole.

„Impacturile, în special asupra ţărilor nordice, ar fi probabil catastrofale, inclusiv o răcire majoră a regiunii în timp ce zonele înconjurătoare se încălzesc. Acest lucru ar reprezenta o amplificare şi o intensificare a ‘pungii reci’ (o zonă anormal de rece – n.red.) care s-a format deja deasupra Atlanticului subpolar şi ar duce probabil la fenomene meteorologice extreme fără precedent. O schimbare a centurilor de precipitaţii tropicale, cu mai puţin dioxid de carbon absorbit de oceane (şi, prin urmare, o creştere mai rapidă în atmosferă) şi cu o creştere semnificativă a nivelului mărilor„.

Cercetările sugerează că schimbările climatice pot încetini fluxul curentului. Un studiu din 2023, bazat pe temperaturile la suprafața mării, a indicat că o prăbușire completă ar putea avea loc între 2025 și 2095, notează Euronews.

Citește și: Schimbări climatice | Recorduri de temperatură și praguri CRITICE

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și