După dezastrul de la Timișoara de la sfârșitul săptămânii trecute, codul galben anunțat pentru miercuri seară în București a provocat un adevărat haos în Capitală. Școlile, grădinițele s-au închis mai devreme, iar în multe firme angajații au fost trimiși acasă. Traficul s-a blocat în multe zone. Codul galben de furtună a intrat în vigoare la ora 18.00, iar perioada critică a fost anunțată între 20.00 și 3 dimineața. Opt copaci s-au prăbușit, unul dintre ei omorând un bărbat de 42 de ani, în zona Viilor.
Situație mai gravă a fost însă în țară. La Cluj, vijelia a smuls mai multe acoperișuri. Peste 3.000 de oameni au rămas fără curent din cauza ploilor torențiale, în județul Argeș, iar în județele Prahova și Dâmbovița, mai multe gospodării și drumuri au fost inundate. Mai multe mașini au fost avariate, în Turnu Măgurele, județul Teleorman, în urma unei furtuni puternice în timpul căreia a căzut grindină de mărimea unui ou de prepeliță
Potrivit ISU Prahova, pompierii au fost solicitați să intervină în Băicoi, Vălenii de Munte și Sinaia, localități unde, în urma unei ploi torențiale, mai multe gospodării și drumuri au fost inundate după ploile torențiale din ultimele ore.
UPDATE 21:39 Un bărbat, în vârstă de 42 de ani, a murit, miercuri seara, după ce un copac a căzut peste acesta, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov.
Accidentul s-a produs în Șoseaua Viilor, din Capitală. La fața locului a acționat o descarcerare și o ambulanță SMURD, precizează sursa citată.
Reprezentanții ISU au spus că bărbat a murit, din cauza unei lovituri foarte puternice la nivelul capului, produsă de caderea unui copac.
Cinci mașini au fost avariate de furtună, în total opt copaci căzând pe carosabil, autoturisme sau linii electrice, în urma Codului galben emis la nivelul Capitalei.
Până la ora 21.00, ISU București-Ilfov a acționat, în București, pentru îndepărtarea a opt copaci căzuți pe carosabil, autorurisme sau linii electrice. Conform sursei citate, până la ora precizată, în județul Ilfov, echipele de intervenție au acționat pentru extragerea apei din patru subsoluri și pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil. Ca urmare a acestor evenimente, cinci autoturisme au fost avariate.
UPDATE 20:43 Cinci copaci au căzut miercuri seara, în Capitală, două situații fiind înregistrate pe Bulevardul Kiseleff, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov
Conform sursei citate, pe Calea Giulești, un copac căzut pe fire de electricitate, la Cotul Siretului, o creangă a căzut pe stradă, iar pe Bulevardul Iuliu Maniu, vis-a-vis de Piața Veteranilor, un copac a fost doborât de vânt pe o mașină.
Alți doi copaci au căzut pe Bulevardul Kiseleff, unul în zona Piața Presei și unul în zona Arcul de Triumf, menționează ISU București.
UPDATE 20:00 ANM a fost emis Cod portocaliu pentru localitățile ilfovene Bragadiru, Măgurele, 1 Decembrie, Berceni, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Dărăști-Ilfov, Domnești, Jilava și Vidra. În județul Giurgiu vor fi afectate localitățile Bolintin-Vale, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Buturugeni, Grădinari, Iepurești, Ogrezeni și Singureni.
Conform ANM se vor semnala averse ce vor cumula 30…35 l/mp, izolat 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vânt puternic cu aspect de vijelie, rafale ce vor depăși 70…75 km/h, grindină în general de medii dimensiuni.
UPDATE 16:19 Bucureștiul rămâne sub cod galben de furtună în această seară, intervalul critic fiind începând cu ora 18.00 până spre ora 3 dimineața. Cartierele care vor fi mai afectate de furtună sunt Băneasa, Colentina, Andronache, Tei, Drumul Taberei, Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari și 13 septembrie.
„După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica, intervalul critic pentru București îl apreciem între orele 20.00 și 1,2,3 noaptea, când norii de furtună își vor face apariția și aici și intensificările de vânt le apreciem în jurul a 55-65 de kilometri pe oră. De asemenea, vântul poate lua aspect de vijelie, este posibil ca, în anumite cartiere, să atingă chiar viteze mai mari de 65 de kilometri pe oră”, a precizat meteorologul Gabriela Băncilă, la comandamentul de urgență care a avut loc la Primăria Capitalei.
Primarul Gabriela Firea a făcut apel la bucureșteni să se informeze din surse oficiale și să nu mai dea crezare informațiilor răspândite în mediul online, potrivit cărora furtuna va fi mai puternică decât se spune oficial.
Meteorologii au mai anunțat că, în medie, cantitățile de apă vor atinge, în Capitală, 25 de litri pe metru pătrat, dar e posibil ca în unele cartiere, aceste cantități să fie chiar mai ridicate, în jurul a 30-35 de litri pe metru pătrat.
„Mare parte din aceste cantități se vor înregistra într-un interval scurt de timp, o oră, o oră și jumătate, cel mult două ore. După ora 3 noaptea, treptat, fenomenele se vor diminua ca intensitate. Până dimineață, ploaia se va opri. Vântul va mai avea intensificări și pe parcursul zilei de mâine (joi-n.r.) în zona municipiului București, dar vorbim de rafale până la cel mult 40-50 kilometri la oră”, a completat meteorologul.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut bucureștenilor să stea acasă în această seară.
„Dacă în această seară, nu au drumuri urgente, strict necesare, să rămână acasă pentru că, după ora 20.00, vor începe aceste fenomene meteorologice extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații”, a declarat Gabriela Firea.
Totodată, edilul a cerut Inspectoratului Școlar al Capitalei să ia legătura cu liceele care au program după-amiaza pentru a vedea în ce măsură elevii pot pleca mai repede acasă, astfel încât ora 20.00 să nu îi prindă pe drum.
„Am solicitat încă de ieri atât Poliției Locale Municipale, cât și polițiilor de sectoare, sunt în strânsă legătură cu toți primarii de sectoare care sunt și acum la comandament, astfel încât în București să nu existe incidente majore, să nu existe pericol pentru viața cetățenilor. Mă refer la posibilitatea ca panourile publicitare sau tv screen-urile ori mash-urile să poată fi luate de rafalele de vânt. De asemenea, copacii, atât din parcuri cât și de pe lângă stradă, să fie puși în siguranță. Încă o verificare este binevenită”, a mai spus Gabriela Firea.
Edilul a mai cerut Enel și Luxten să verifice stâlpii de electricitate, ca aceștia să fie bine ancorați.