Prima pagină » Vremea » Iarna începe mai devreme! ANM a emis alertă de ninsoare și viscol pentru 20-23 noiembrie 2024

Iarna începe mai devreme! ANM a emis alertă de ninsoare și viscol pentru 20-23 noiembrie 2024

Iarna începe mai devreme! ANM a emis alertă de ninsoare și viscol pentru 20-23 noiembrie 2024
Sursa Foto: Shutterstock

Iarna va debuta de la finalul lunii noiembrie. Temperaturile vor fi mai mari decât cele normale în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi înnorat în regiunile vestice, iar precipitațiile se vor extinde treptat și vor cuprinde toate regiunile.

Pe 20 noiembrie 2024,  va ploua îndeosebi în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și în vestul și nordul Olteniei. Pe parcursul nopții, precipitații predominant sub formă de ploaie vor fi mai ales în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În restul regiunilor vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de precipitații de 10-15 l/mp, iar la munte,  vor depăși 20 l/mp.

Vântul va fi intensificat, fiind anunțate rafale de 70-80 km/h la altitudini mari, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali. Pe litoral și în nord-vest, vântul va bate cu 55-65 km/h.

În București, cerul va fi înnorat noaptea, când temporar va ploua și sunt anunțate condiții de ceață. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar cea minimă va fi de 5-6 grade.

21 noiembrie – Vânt intensificat și viscol la munte

Conform prognozei,  cerul va avea înnorări seara și noaptea, când temporar va ploua și vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar cea minimă va fi de 5-6 grade. Temperaturile vor scădea semnificativ față de ziua anterioară, maximele anunțate fiind 0-13 grade Celsius, iar minimele între -9 și -4 grade. Cerul va fi înnorat.

Sunt prognozate precipitații sub formă de ploaie în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, în timp ce la munte, în restul Moldovei, local în Transilvania și în Maramureș va ninge și se va depune strat de zăpadă. În Banat sunt anunțate precipitații mixte. În zona subcarpatică a Olteniei, în Crișana, Transilvania și Maramureș, va ninge. Sunt anunțate condiții de polei.

Vremea se va răci semnificativ față de ziua anterioară și în București,  cu înnorări ziua. Temporar va ploua. Temperatura maximă va fi de 6-7 grade, iar cea minimă va fi între -4 și -3 grade.

Începutul sezonului de schi la munte. Sursa Foto: Shutterstock

Începutul sezonului de schi la munte. Sursa Foto: Shutterstock

22 noiembrie – Ploi și condiții de polei

Valorile termice se vor situa sub media multianuală  specifică acestei perioade, cu excepția sud-estului țării.  Cerul va fi noros și temporar vor fi precipitații în toate regiunile:

  • mixte în Banat;
  • ninsoare în Crișana, Maramureș, Transilvania, în zona montană și în jumătatea de nord a Moldovei;
  • ploi în Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei, în Dobrogea și în Oltenia.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ce vor depăși 70-80km/h la altitudini mari în Carpații Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 15 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Sunt anunțate condiții de ceață.

În Capitală, cerul va fi înnorat.  Sunt anunțate ploi spre sfârșitul intervalului,  dar și ninsori trecătoare.  Temperatura maximă va fi de 13-14 grade, iar cea minimă de 1-2 grade, anunță ANM. 

23 noiembrie  – Iarna își intră în drepturi: ninsoare și condiții de ceață

Vremea va fi deosebit de rece, cu înnorări temporare în vest, nord, centru, dar și la munte. Pe arii restrânse va mai ninge slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 8 grade. Cele minime sunt între -10 și 1 grad. Izolat, sunt anunțate condiții de ceață.

În Capitală, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va fi de 6-7 grade. Noaptea va fi friguroasă, cu temperaturi minime între  -4 și -2 grade.

Citește și: Vortexul va lovi România: VREMEA din această săptămână

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și