În ultimele săptămâni, ploi abundente și inundații au afectat mai multe regiuni din India, cauzând decesul a zeci de persoane și strămutarea a altor mii.
Inundațiile nu sunt neobișnuite în țară sau în Asia de Sud, în această perioadă a anului, când regiunea are cele mai multe precipitații.
Însă schimbările climatice au făcut ca musonul să fie mai imprevizibil, cu ploi torențiale pe perioade scurte, urmate de secetă prelungită. Acum, oamenii de știință susțin că un tip de furtună cunoscut sub numele de „râu zburător” agravează situația prin creșterea semnificativă a umidității din cauza încălzirii globale.
Cunoscute și sub numele de „râuri zburătoare”, aceste furtuni sunt benzi uriașe și invizibile de vapori de apă care se formează în oceanele calde pe măsură ce apa de mare evaporă. Vaporii de apă formează o bandă sau o coloană în partea inferioară a atmosferei, care se deplasează de la tropice spre latitudinile mai reci. Apa cade sub formă de ploaie sau zăpadă, în cantități atât de mari încât că pot provoca inundații.
Aceste „râuri zburătoare” transportă aproximativ 90% din totalul vaporilor de apă care se deplasează pe latitudinile medii ale Pământului și, în medie, au aproximativ de două ori debitul regulat al Amazonului, cel mai lung fluviu al lumii după volumul de apă.
Pe măsură ce Pământul se încălzește rapid, oamenii de știință spun că aceste „râuri zburătoare” e au devenit mai lungi, mai late și mai intense, punând în pericol sute de milioane de oameni din întreaga lume la inundații.
În India, meteorologii susțin că încălzirea Oceanului Indian a creat „râuri zburătoare” care influențează musonul dintre lunile iunie și septembrie.
Un studiu publicat în revista științifică Nature în 2023 a arătat că un total de 574 de râuri „zburătoare” s-au produs în sezonul musonic din India între 1951 și 2020, frecvența acestor fenomene meteologice extreme crescând în timp.
În ultimele două decenii, aproape 80% dintre cele mai severe furtuni cu „râuri zburătoare” au provocat inundații în India, se arată în studiu, potrivit BBC.
Citește și: Avertizare de INUNDAȚII pe mai multe râuri din România – harta zonelor afectate