Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi din istorie, media globală depășind, pentru prima data, 17 grade Celsius. Oamenii de știință cred că o combinație dintre un eveniment meteorologic natural cunoscut sub numele de „El Niño” și emisiile continue de dioxid de carbon ale omenirii duce la încălzirea planetei.
Luna trecută a fost, de asemenea, confirmată ca fiind cea mai caldă iunie din lume înregistrată până acum.
Oamenii de știință americani au spus că temperatura medie globală a atins 17,01 grade Celsius pe 3 iulie, doborând recordul anterior de 16,92 grade Celsius, înregistrat în august 2016.
De la începutul acestui an, cercetătorii au fost în permanență îngrijorați de creșterea temperaturilor pe uscat și pe mare, conform BBC.
Temperaturile record înregistrate în această primăvară în Spania și multe țări din Asia au fost urmate de valuri de căldură marine în locuri atipice, cum ar fi Marea Nordului.
În China, un val de căldură persistentă continuă să se manifeste, cu temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius. Sudul Statelor Unite suferă de câteva săptămâni din cauza unui dom de căldură intensă. În Africa de Nord au fost înregistrate temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius.
Chiar şi în Antarctica, unde este iarnă în prezent, au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Baza ucraineană de cercetări ştiinţifice Vernadsky, amplasată în Argentine Islands din largul continentului acoperit de gheaţă, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.
Cercetătorii cred că noua maximă globală este o combinație a fenomenului El Niño care apare în mod natural și a emisiilor continue de dioxid de carbon.
„Temperatura medie globală a aerului la suprafață care atinge 17 grade Celsius pentru prima dată de când avem înregistrări fiabile disponibile este o piatră de hotar simbolică semnificativă în lumea noastră care se încălzește”, a spus cercetătorul climatic Leon Simons.
„Acum, când începe faza mai caldă a lui El Niño, ne putem aștepta la doborârea recordurilor zilnice, lunare și anuale în următorii 1,5 ani”, a adăugat el.
Recordul de temperatură de luni vine în momentul în care luna iunie a fost confirmată ca fiind cea mai caldă din recordul global. Temperaturile medii planetare au fost cu 1,46 C peste media înregistrată în perioada 1850-1900.
Oamenii de știință cred că mai multe recorduri vor fi depășite pe măsură ce vara trece și fenomenul El Niño câștigă putere.
„Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai călduroasă și, odată cu aceasta, cea mai fierbinte lună din toate timpurile”, a spus Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig.
„În timp ce temperaturile din emisfera sudică vor scădea puțin în următoarele câteva zile, sunt șanse ca iulie și august să înregistreze zile și mai calde, având în vedere că El Niño este acum în plină desfășurare”, a completat ea.