Mai multe județe din țară sunt vizate de un Cod galben de ceață

Publicat: 17 11. 2020, 10:37

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, mai multe avertizări Cod galben de ceaţă valabile în şapte judeţe din ţară. Potrivit specialiştilor, vizibilitatea scade izolat chiar sub 50 de metri.

Potrivit ANM, sunt vizate zona continentală a judeţului Constanţa şi judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman. Avertizarea este în vigoare până la ora 12.00.

Până la ora 11.00 sunt sub avertizare Cod galben de ceaţă zona joasă şi localităţile Vatra Dornei, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Dorna-Arini, Iacobeni, Panaci, Poiana Stampei, Coşna din judeţul Suceava.

În aceste zone se va semnala ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ce temperaturi și ce cantități de precipitații vor fi în regiunile din România

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în general peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul regiunii în jur de 12 grade și minime de 4…6 grade. După 20 noiembrie, media temperaturilor maxime va scădea la 6…8 grade, iar minimele vor fi ușor pozitive la început, apoi, în special în a doua saptămâna, media va scădea la -1…0 grade. Vor fi ploi slabe în ziua de 17 noiembrie, iar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 21 – 24 noiembrie.

CRIŞANA

În primele zile ale intervalului media maximelor termice se va situa în jurul a 11 grade, iar a minimelor va fi de 3…6 grade, caracterizând o vreme ușor mai caldă pentru a doua decadă a lunii octombrie. După acest interval se întrevede un proces de răcire la nivelul întregii regiuni, astfel că media maximelor se va situa, în general, între 5 și 7 grade, iar minimele vor deveni treptat negative, cu o medie în a doua săptămână de prognoză de -2 grade. Se vor semnala ploi slabe în noaptea de luni spre marți (16/17 noiembrie) și în ziua de marți (17 noiembrie). Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată și la finalul primei săptămâni și începutul celei de-a doua (perioada 21 – 24 noiembrie).

TRANSILVANIA

Media regională a temperaturilor maxime în primele zile de prognoză va fi de 8…10 grade, iar minimele vor oscila între 1 și 4 grade. După 20 noiembrie, vremea se va răci, astfel, de la o medie a temperaturilor maxime de 7…9 grade, se va ajunge la 4 grade. Minimele vor fi preponderent negative, cu o medie de -5…-2 grade, cele mai scăzute valori, urmând să se înregistreze după 26 noiembrie. Va ploua temporar în ziua de 17 noiembrie. În restul intervalului se întrevăd precipitații, cu o probabilitate în creștere, după data de 21 noiembrie.

Citește continuarea…