METEO. Din nou cod portocaliu de ploi și instabilitate atmosferică emis de Administrația Națională de Meteorologie
Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu valabile în intervalul 26 iunie ora 10.30 – 26 iunie ora 21.
Avertizările ANM vizează cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată.
Astfel, în județele Alba și Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Sălaj, Bihor, Cluj, Sibiu și Gorj vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.
În Crișana, Maramureș, Banat, în nord-vestul Olteniei, local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Inundații severe în România
România este în continuare supusă dezastrului inundațiilor. În ultimele zile viiturile au ucis trei persoane, iar o fetiță de numai 4 ani din Sibiu este în continuare căutată de autorități, după ce a căzut în râul Cidin.
În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Sâmbovița DOlj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, TImiș, Teleorman, Vaslui Vrancea), fiind afectate 161 de localități.
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.
Luna iunie, cea mai ploioasă și instabilă
Roxana Bojariu, climatolog, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre prognozele din următoarea perioadă. „Fenomenele meteo sunt cu un tip foarte rapid de producere”, a avertizat specialista.
„Soluțiile pot fi pe mai multe termene. Pe termen imediat sisteme de avertizare, oamenii trebuie să se informeze, avem și acest sistem nou Ro Alert. Dar cetățenii trebuie să folosească această informație în interesul lor. Fenomenele sunt cu un tip foarte rapid de producere. O înțelegere clară, un plan de acțiune, înainte, ce faci când vine apa mare, știu să îndrume oamenii din timp.
Nu putem spune că am estimat o vară secetoasă neapărat. Am avut o situație de secetă accentuată, dar predicția precipitației e mai dificilă decât cea a temperaturii.
O vară mai călduroasă poate să însemne diferite tipuri de evoluții. Fie câteva valuri de căldură, dar nu poți să precizezi, fie să ai o creștere a temperaturii în mod constant, chiar dacă nu se înregistrează recorduri.
Luna iunie e cea mai ploioasă și instabilă, climatic vorbind. Lucru care s-a adeverit și acum. Dar am avut manifestări chiar mai puternice decât cele normale pentru luna iunie. Fenomenele acestea nu sunt ceva pentru sezonul cald”, a declarat Roxana Bojariu la GÂNDUL LIVE.