METEO. Nicio zi fără Cod Portocaliu! ANM a transmis o nouă avertizare de ploi torențiale

Publicat: 25 06. 2020, 13:28
Actualizat: 25 06. 2020, 13:34

Meteorologii au emis Cod portocaliu de ploi torenţiale, cu cantităţi însemnate de apă, vijelii, descărcări electrice şi grindină, valabil până joi seară, la munte şi local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi în sudul Moldovei.

Totodată, în restul ţării, cu excepţia judeţelor Timiş, Mehedinţi, Dolj, parţial Constanţa şi Tulcea, este Cod galben de instabilitate atmosferică până în cursul nopţii.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) e emis o avertizare Cod portocaliu valabilă joi, între orele 10.00 şi 23.00, când în zonele montane, precum şi local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi în sudul Moldovei, vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Intensificări ale vântului și vijelii

Totodată, vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină.

De asemenea, a fost emisă o avertizare Cod galben, valabilă de joi de la ora 10.00 pana vineri la ora 2.00, când în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Singurele judeţe care nu sunt vizate de avertizări sunt Timiş, Mehedinţi, Dolj şi, parţial, Constanţa şi Tulcea.

Meterologii spun că, la sfârşitul acestei săptămâni, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele montane.

Inundații severe în România

România este în continuare supusă dezastrului inundațiilor. În ultimele zile viiturile au ucis trei persoane, iar o fetiță de numai 4 ani din Sibiu este în continuare căutată de autorități, după ce a căzut în râul Cidin.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Sâmbovița DOlj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, TImiș, Teleorman, Vaslui Vrancea), fiind afectate 161 de localități.

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.