Meteorologii au anunţat marţi cum va fi vremea în următoarea lună. Temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei. În cea de-a doua săptămână va fi mai frig în toate regiunile, cu excepţia sudului şi a sud-estului ţării. Vor exista perioade cu excedent de precipitaţii.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice şi în zonele montane aferente.
Cu excepţia extremităţii de sud şi de sud-est a ţării, unde temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în zonele montane. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sud-est şi la munte.
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în nord-vestul ţării, iar în rest vor fi apropiate de
cele normale pentru acest interval.
Luna decembrie din acest an a fost cea mai călduroasă din 1961 încoace în România, cu o diferenţă în medie de 3,5 grade Celsius faţă de normalul pentru această perioadă.
Considerată cea mai rece luna a anului, luna ianuarie a acestui an demolează orice aşteptări: primele zile din an au venit cu soare şi temperaturi cu 12 grade mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă.
„Temperaturi în continuare ridicate în cea mai mare parte a ţării, cu valori care se vor situa în general între 3 până la 16 grade Celsius în următoarea perioadă, cel puţin până la finele decadei din această lună, caracterizează o vreme mult mai caldă, comparativ, cu o primă decadă a unei luni ianuarie în ţara noastră”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, potrivit Știrile PRO TV.
„Lucrul acesta vine ca o consecinţă logică a circulaţiilor de la nivelul sectorului Atlantic – European, pe vestul continentului, avem temperaturi mai scăzute, dar la pachet datorită circulaţiei dintre sud în zona ţării noastre, avem de a face cu aceste temperaturi mult mai mari. Se văd consecinţele anului care a trecut şi în care extinderea gheţii artice a fost în mod constant sub ceea ce a fost normal pentru perioada respectivă”, a spus Roxana Bojariu, expert climatolog.