Prima pagină » Vremea » Motivul pentru care ciclonul care a devastat Europa cu furtuni și inundații poartă numele „BORIS”

Motivul pentru care ciclonul care a devastat Europa cu furtuni și inundații poartă numele „BORIS”

Motivul pentru care ciclonul care a devastat Europa cu furtuni și inundații poartă numele „BORIS”

În ultimii 40 ani, șapte cicloni tropicali din Oceanul Pacific de Est au purtat numele „Boris”.

„Boris” provine din limba rusă și semnifică „luptător”, „războinic”, „lup”, „leopard de zăpadă”, „ceresc”, „asemănător unui zeu. Au fost numite cu acest nume următoarele fenomene meteo:

  1. Uraganul Boris (1984) – un uragan de categoria 1 fără impact pe uscat, dar care a durat 21 zile (între 28 mai și 18 iunie) 
  2. Uraganul Boris (1990) – un uragan de categoria 1 ale cărui benzi exterioare de ploaie au produs ploi moderate în mai multe state mexicane
  3. Uraganul Boris (1996) – un uragan de categoria 1 care a lovit sudul Mexicului, provocând inundații puternice care au dus la zece decese
  4. Furtuna Tropicală Boris (2002) – o furtună tropicală moderată care a aruncat ploi abundente pe coasta mexicană 
  5. Uraganul Boris (2008) – un uragan de categoria 1 fără impact pe uscat
  6. Furtuna tropicală Boris (2014) – o furtună tropicală slabă care a lovit sudul Mexicului la începutul lunii iunie
  7. Furtuna tropicală Boris (2020) – o furtună tropicală slabă care s-a mutat în Pacificul Central fără a lovi uscatul 

De ce uraganul care a devastat Europa poartă acest nume?

Ciclonul a fost botezat pe 11 septembrie 2024 de către Serviciul Meteorologic Italian cu numele „Boris”. Furtună a mai primit numele Anett în aceeași zi de către specialiștii de la Universitatea Liberă din Berlin.  Pe 14 septembrie 2024, în Austria, Cehia, Germania, Polonia și Slovacia au fost emise alerte roșii de fenomene meteo intense.

În urma furtunilor extreme de ploaie, peste 5.000 de case au fost avariate, iar mii de oameni au fost evacuați. Bilanțul victimelor se ridică la 15 persoane. Printre acestea se enumeră șase români.  Inundațiile au afectat câteva țări din Europa Centrală: Cehia, Austria , Polonia , România , Slovacia , Slovenia și Republica Moldova. Orașul Głuchołazy din Polonia a fost evacuat, 1.600 de oameni fiind transportați din județul Kłodzko. Peste 260.000 de gospodării au fost afectate de penele de curent în Cehia. În localitatea Slobozia Conachi, 700 de case au fost complet inundate.

Numirea furtunilor se desfășoară de secole, încă din secolul al XV-lea. Numele sfinților erau o alegere populară pe atunci: un uragan care a lovit Puerto Rico la 4 octombrie 1526, de sărbătoarea catolică a Sfântului Francisc de Assisi,  a fost numit  San Francisco.  Furtunile pot fi numite în funcție de regiune și de intensitate.  

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Ciclonul BORIS face prăpăd în Moldova. 4 morți, sute de persoane evacuate, localități ajunse sub apă!/Pompierii intervin cu bărcile pneumatice

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și