Meteorologii au emis o nouă ALERTĂ de instabilitate atmosferică în aproape jumătate din țară / Cum e vremea în București
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare cod galben de vreme rea valabilă pentru jumătate din țară.
Potrivit ANM, codul galben este valabil de la ora 12.00 până la ora 23.00.
În acest interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Vreme instabilă și în Capitală, cu temperaturi de 24 de grade
Vremea va fi instabilă, duminică, în Capitală, potrivit meteorologilor, care prognozează o temperatură maximă de 24 de grade.
Vremea va fi în general instabilă duminică în București.
Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h, conform Mediafax.
În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade.
Ciclon mediteranean
Un ciclon mediteranean s-a îndreptat către România. Meteorologii anunță grindină, vijelii şi ploi torenţiale. Vremea rea a făcut deja ravagii în mai multe județe ale țării.
Deasupra Mării Mediterane apar acum cicloane constant, motiv pentru care furtunile vor continua să afecteze toată jumătatea de sud a Europei. La noi, ploile torenţiale, vijeliile şi grindina vor apărea în aproape toată ţara până la finalul acestei săptămâni.
Un sistem național de MONITORIZARE a schimbărilor climatice, o primă linie de apărare pentru România?
Odată cu schimbările climatice și încălzirea atmosferei, fenomenele meteo devin tot mai imprevizibile și mai intense, astfel suntem martori la incendii de vegetație devastatoare, tornade, furtuni de nisip, inundații fără precedent și alunecări de teren, inclusiv în locuri care nu ar avea un istoric în această direcție.
Tema legăturii dintre securitatea națională și efectele schimbărilor climatice au fost în centrul discuțiilor la Austrian World Summit, o conferință pe tema climei care are loc anual la Viena începând din 2017.
Monitorizarea fenomenelor extreme și schimbărilor climatice reprezintă un element esențial în strategia noastră de a lupta cu efectele acestora. Fie că vorbim de studii tehnice precum IPCC, acțiuni geopolitice luate prin conferințe precum COP sau acțiuni luate la nivel național de către guverne, studiile și monitorizarea efectelor schimbărilor climatice sunt factori cheie pentru adaptarea, mitigarea și rezolvarea la problemele noi cu care ne confruntăm la nivel global și local. (Continuă să citește despre subiect aici…)
Vă recomandăm să citiți și: