OFICIAL: Am avut cea mai caldă lună aprilie din istorie!/ „Am pierdut, deja, bătălia”

Publicat: 08 05. 2024, 09:30
Actualizat: 08 05. 2024, 10:06
Sursa FOTO - caracter ilustrativ

Serviciul Uniunii Europene de monitorizare a schimbărilor climatice a anunțat miercuri dimineață, 8 mai, că lumea tocmai a înregistrat cea mai fierbinte lună aprilie din istoria măsurătorilor.

Aprilie 2024 a prelungit, astfel, o serie de 11 luni în care fiecare a stabilit un record de temperatură.

Mai cald cu 1,61 de grade Celsius

Fiecare lună, începând cu iunie 2023, s-a clasat ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, citat de Euronews.

Incluzând luna aprilie, temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni – cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele dintre extremele înregistrate – inclusiv luni în care temperaturile la suprafața mării au atins recorduri – i-au determinat pe oamenii de știință să analizeze dacă activitatea umană a declanșat un punct de cotitură în sistemul climatic.

„Cred că mulți oameni de știință și-au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic”, a declarat Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei în cadrul C3S.

Emisiile de gaze, cauza schimbărilor climatice

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ultimele luni, fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, a crescut și el temperaturile.

Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a declarat că, potrivit datelor înregistrate, lumea este periculos de aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015, acela care prevede limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

„În ce moment declarăm că am pierdut bătălia pentru a menține temperaturile sub 1,5? Părerea mea personală este că am pierdut, deja, această bătălie și că trebuie să ne gândim foarte serios la menținerea sub 2 grade Celsius și la reducerea cât mai rapidă a emisiilor”, a spus cercetătorul britanic.

CITEȘTE ȘI:

Temperaturi zilnice de 50 de GRADE CELSIUS! Anul în care Pământul va deveni nelocuibil pentru oameni

Cea de-a șasea extincție în masă. Care sunt primele specii care vor dispărea