Emiterea unui cod roșu de viscol în următoarea perioadă este puțin probabilă, dau asigurări reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) contactați de gândul. În cazul extrem în care atenționarea va fi însă emisă, va fi vorba, cel mai probabil, despre zone restânse, izolate sau despre localități unde s-a întâmplat ceva ieșit din comun din cauza regiunii unde sunt situate, nici pe departe de județe întregi afectate de fenomenele meteorologice.
Totodată, în eventualitatea emiterii, pentru prima oară în România, a unui cod roșu de viscol, durata pe care va fi extinsă atenționarea va fi cel mai probabil una scurtă, explicat cei de la ANM.
„Dacă cumva se depășește un strat de zăpadă de 50 de centimetri, continuă să ningă abundent și avem semnale că este îngreunat traficul, putem să dăm codul roșu. Până atunci, vom fi în curând în cod portocaliu și rămânem cu el”, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al administrației.
„Deocamdată nu este cazul. Puțin probabil să se emită un cod roșu”, a mai explicat el, adăugând că în eventualitatea în care acesta va fi emis, avertizarea va fi transmisă imediat autorităților, prin fax și e-mail, de la ministere până la prefecturi.
Reprezentanții ANM menționează, totodată, că nu este nevoie de un cod roșu pentru ca problemele cauzate de fenomenele meteorologice să apară. „Chiar și la cod galben sau portocaliu pot apărea probleme. Nu trebuie să se dea cod roșu. Codul roșu nu însemnă că este neapărat mai grav”, spune meteorologul de serviciu.
Acesta a ținut să sublinieze și faptul că implementarea codurilor de culoare pentru fenomenele meteorologice care apar pe teritoriul României a fost realizată în urmă cu doar câțiva ani și că pe parcurs parametri de la care acestea sunt emise au mai fost modificate.
Când se emite atenționarea de cod roșu
Codul roșu este emis de către Centrul Național de Prognoză Meteo în cazul în care se prognozează fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare, precum vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ger sau viscol.
Iarna, un cod roșu ar putea fi emis în cazul în care viscolul este foarte puternic, vântul bate în rafale cu o viteză mai mare de 90 de kilometri pe oră, zăpada depășește 50 de centimetri și vizibilitatea este extrem de redusă.
Până acum, în România nu s-a emis niciun cod roșu de viscol. În 2007, a fost dat însă un cod roșu de caniculă.
Cod portocaliu de viscol în România
Începând de joi, de la ora 18:00, va intra în vigoare un cod portocaliu de viscol. Se vor înregistra ninsori abundente în județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea, unde stratul de zăpadă va depăși local 30 – 40 de centimetri.
Vântul va bate cu o viteză de peste 70 de kilometri pe oră, va viscolii și va troienii zăpada, potrivit prognozei ANM.
(Click pentru a mări)
Sursă: ANM
De sâmbătă și până duminică dimineață viscolul se va intensifica în Muntenia. În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Ilfov, dar și în București, vântul va bate temporar în rafale cu viteze de până la 80 de kilometri pe oră, va ninge abundent și ninsoarea va fi viscolită.