Râuri din 13 județe, sub avertizare Cod galben de inundații
Hidrologii avertizează că 13 județe din România se află sub Cod galben de inundaţii, fiind valabil până luni.
Astfel, conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, sunt vizate râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mare (judeţul Bistriţa Nӑsӑud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Mureş (judeţele: Harghita, Mureş, Bistriţa Nӑsӑud, Cluj, Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Olt (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş).
De asemenea, fenomenele prognozate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Alba şi Hunedoara, anunță hidrologii.
În aceste zone, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
Avertizarea este în vigoare de duminică, de la ora 16.00, până luni, la ora 12.00.
Citește și…
Meteo: Vremea se va menține caniculară și cu disconfort termic deosebit de accentuat
Vremea din următoarele zile se va menține caniculară și cu disconfort termic deosebit de accentuat. În București, cerul a fi variabil, temporar cu înnorări în orele serii, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, de 35…40 km/h, pe parcursul zilei.
Luni: Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice şi, în special în Muntenia, estul şi sudul Olteniei, Dobrogea continentală și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În aceste regiuni se va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al indicelui temperatură-umezeală, maximele termice se vor situa între 34 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade. În restul teritoriului valorile termice vor marca o scădere, chiar semnificativă în vest şi în nord, astfel că cele maxime se vor încadra în general între 26 şi 32 de grade. În centrul, nordul şi estul ţării şi local în regiunile vestice şi la munte vor fi perioade de instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin accentuarea temporară a înnorărilor, vânt intens pentru scurt timp, descărcări electrice şi local averse; fenomenele vor fi mai intense în a doua parte a zilei în Moldova, nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei şi pe spaţii mai mici în Transilvania unde ploile vor avea şi caracter torențial şi izolat vor fi vijelii şi grindină. În regiunile din sudul ţării, cerul va fi variabil, vântul va sufla moderat, cu intensificări în general de 45…55 km/h pe parcursul zilei, iar fenomene convective vor fi posibile izolat, mai ales în zona subcarpatică. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiuni şi 25 de grade pe litoral.
Marți: Valorile termice se vor pondera şi în regiunile sudice, astfel că doar local va mai fi disconfort termic relativ ridicat, iar starea de caniculă se va atinge izolat în Câmpia Română şi Lunca Dunării. La nivel naţional, temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 34 de grade, uşor mai ridicate (35…36 de grade) în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei. Cerul va fi variabil, temporar noros în nord-vest şi centru unde local va ploua, în general slab; instabilitatea atmosferică se va manifesta însă după-amiaza în zonele montane, iar noaptea în Oltenia, Muntenia şi jumătatea de sud a Moldovei unde local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii și grindină. În celelalte regiuni, astfel de fenomene vor fi posibile izolat. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 12 și 21 de grade.