Moscova a fost lovită de un val istoric de căldură săptămâna aceasta, cu temperaturi care au atins un record vechi de 120 de ani, din cauza efectelor schimbărilor climatice, a declarat marți serviciul meteorologic rus.
Luni, temperatura din capitala Rusiei a atins 34,7 grade Celsius (94,5 grade Fahrenheit), potrivit Roshydromet, corespunzând recordului înregistrat în iunie 1901.
„Creșterea temperaturilor înregistrate la Moscova pentru aceste zile este fără precedent în ultimii 120 de ani”, a declarat pentru AFP meteorologul Roshydromet Marina Makarova.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la Moscova – peste 38 de grade Celsius (100,4 grade Fahrenheit) – a fost înregistrată în iulie 2010, când o mare parte din vestul Rusiei a fost lovită de un val masiv de căldură și incendii uriașe.
Al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de Moscova, a cunoscut, de asemenea, un val de căldură în această lună, cu temperaturi care au atins 34 de grade Celsius (93,2 grade Fahrenheit), cea mai înaltă din 1998.
Valurile de căldură au devenit mai probabile din cauza schimbărilor climatice, spun oamenii de știință. Pe măsură ce temperaturile globale cresc în timp, se estimează că valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai intense, iar impactul lor va fi mai răspândit.
Rusia a stabilit numeroase recorduri de căldură în ultimii ani, iar în iunie anul trecut a înregistrat temperaturi de 38 de grade Celsius (100,4 grade Fahrenheit) în orașul Verhoyansk – cea mai ridicată temperatură înregistrată deasupra cercului arctic de la începutul măsurătorilor.
Temperatura în creștere a contribuit la inundații devastatoare și incendii forestiere care au afectat Siberia cu o regularitate crescândă în ultimii ani.
De asemenea, acestea contribuie la topirea permafrostului rusesc, care acoperă aproximativ două treimi din teritoriul extins al țării.
Rusia va beneficia, de asemenea, de schimbările climatice, cu un declin istoric al stratului de gheață de vară al rutei maritime maritime arctice din Rusia, numită Ruta Mării Nordului, permițând perioade de tranzit mai lungi.
Însă încălzirea climei implică şi anumite avantaje economice pentru Rusia, prin exploatarea resurselor naturale din Arctica şi dezvoltarea unei rute maritime în urma reculului banchizei arctice, devenite priorităţi pentru administraţia centrală din această ţară.