Prima pagină » Vremea » Record pentru luna mai 2016: a fost cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani, la nivel global

Record pentru luna mai 2016: a fost cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani, la nivel global

Record pentru luna mai 2016: a fost cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani, la nivel global
Luna mai a anului curent a fost cea mai călduroasă din ultimul secol, la nivel global, iar vara aceasta promite să fie, de asemenea, cea mai călduroasă din ultimii ani, potrivit datelor climatologice la nivel planetar, a explicat pentru MEDIAFAX climatologul Roxana Bojariu.

Climatologii au înregistrat cele mai mari temperaturi ale lunii mai din ultimul secol, iar vara aceasta ar putea fi cea mai călduroasă din ultimii o sută de ani din cauza încălzirii globale, spun specialiștii.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru MEDIAFAX că cea mai călduroasă lună mai „înseamnă cu 0,8 grade Celsius peste media secolului 20, sau cu 0,9% Celsius peste media intervalului 1951 – 1980″.

Ea a explicat în continuare că recordul precedent a fost luna mai din 2015. „Recordurile acestea se aglomerează în ultima vreme. Este un alt semn al încălzirii globale, gândiți-vă că 2015 a fost cel mai călduros an per total și a bătut recordul detronând anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru că începând din ianuarie, în fiecare lună s-a doborât recordul lunii, dar nu oricum ci cu o diferență foarte mare, practic au fost și diferențe de peste un grad față de media secolului XX”, a mai spus climatologul.

Ea a mai explicat că din a doua jumătate a secolului XX s-a accentual la nivel global creșterea temperaturii.

„Se vede clar în datele observate cum se accelerează foarte mult creșterea temperaturii. Dacă ar fi să ne uităm la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum acționăm noi ca societate. Dacă va crește concentrația gazelor cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot, atunci se amplifică foarte mult și încălzirea la nivel global și vor fi modificări în frecvența fenomenelor extreme cum sunt valurile de căldură, secetele, a intensității precipitațiilor. Se modifică tiparele vremii, nu doar temperaturile, și se modifică foarte mult sistemul climatic foarte mult. Anul acesta, spre exemplu, avem record în luna mai la topirea accelerată a ghețarilor continentali”, a explicat climatologul.

În ceea ce privește temperaturile din vara lui 2016, Bojariu spune că la nivel global sunt șanse mari să se atingă un nou record. „La nivelul României avem estimări prognostice cu datele de la Centrul European care arată și ele că media pentru lunile iulie și august ar putea fi mai mare în zone din țară. Sunt șanse să avem fenomene extreme și în această vară cum au fost în 2007, 2012″, a mai spus Bojariu.

Citește și