Prima pagină » Vremea » România, lovită de un val de aer polar. ANM anunță temperaturi de -15 grade Celsius/Unde va ninge viscolit

România, lovită de un val de aer polar. ANM anunță temperaturi de -15 grade Celsius/Unde va ninge viscolit

România, lovită de un val de aer polar. ANM anunță temperaturi de -15 grade Celsius/Unde va ninge viscolit

Valul de aer polar care a lovit nordul Europei se apropie de România. Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță zile cu ger năprasnic și ninsori viscolite.

De la temperaturi de primăvară la un frig teribil, de asta au parte românii la începutul lui 2024.

Când vine gerul siberian

Ciclonul care a devastat nordul Europei se îndreaptă spre România.

Șefa ANM spune că, „de duminică, masa de aer rece de origine polară va aborda și zona țării noastre”.

„La început, răcirea va fi semnificativă în special pentru zona Moldovei, acolo unde deja de duminică maximele nu vor mai depăși minus -1, -2°C cele mai coborâte în nordul acestei regiuni, în timp ce în sudul, sud-estul țării vor mai fi posibile valori de peste 10°C.

Însă, de luni, 8 ianuarie, răcirea va fi de interes pe întreg teritoriul țării, pentru că la nivelul maximelor vorbim de valori negative, iar la nivelul minimelor minime foarte coborâte de -10 -15° nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, dar și în zonele mai joase din zonele centrale și nordice ale țării, în timp ce în sud și sud-est orbim de temperaturi negative spre -5, -6°C.

„Ninsori mai abundente”

În același timp, răcirea vine la pachet și cu posibilitatea ca precipitațiile, la început sub formă de ploaie, să se transforme treptat în ninsori mai abundente în zona montană, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute și vom vorbi de viscol.

Până atunci însă, vorbim de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în zonele mai joase de relief, în timp ce în zona montană vorbim de un cod galben ce vizează atât cantitățile de precipitații sub formă de ninsoare, mai ales la altitudini mai mari de 1.700 metri dar și intensificări de vânt care la altitudini mari, peste 1.700m depășesc 90-100km/h deci este viscol, fiind în vigoare codul galben până mâine dimineață, la ora 10:00.

Iar din punct de vedere termic, așa cum menționăm, inclusiv până sâmbătă, ziua de Bobotează, valorile de temperaturi, mai ales în partea de sud-sud-vest, sud-vest a țării, vor atinge chiar 15-16, posibil în sudul extrem 17° grade”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Cum ne afectează sănătatea variațiile de temperatură

Variațiile de temperatură resimțite în acest început de ianuarie ne afectează sănătatea. De aceea, este foarte important să știm ce putem face pentru a ne proteja pe cât posibil de vremea extremă.

Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute, însoțite de ploaie și vreme închisă, slăbesc sistemul imunitar. Organismul uman are nevoie chiar și de două săptămâni pentru a se adapta.

Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon.

Cele mai afectate persoane sunt copiii, dar și suferinzii de boli cronice și vârstnicii.

Citește AICI cum te poți proteja și ce trebuie să faci pentru a-ți întări imunitatea.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele