România nu scapă de caniculă. ANM anunță începerea unui nou val de căldură extremă

Publicat: 09 08. 2024, 19:12
Actualizat: 09 08. 2024, 19:29

This browser does not support the video element.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că România nu scapă prea curând de caniculă. 

Sunt anunțate temperaturi de 39 grade Celsius la umbră.  Elena Mateescu, director ANM, a vorbit în exclusivitate la Digi24 despre prognoza meteo din august.

ANM: Vremea în următoarele zile – De la averse la caniculă

Directoarea ANM a declarat că în această seară vor fi ploi torențiale, grindină, vijelii și rafale de 70 km/oră. În prezent, până la ora 21, este în vigoare codul galben de precipitații.

„Până diseară rămâne în vigore o atenționare meteo de cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică. Vorbim pentru cea mai mare parte a Moldovei, a sud-estului Transilvaniei, dar și local la munte, unde fenomenele de instabilitate vor fi caracterizate prin ploi torențiale, vijelii, pentru că viteza vântului va depăși 70 km/oră, vorbim și de grindină…”.

Pe 9 august, în partea de sud a țării,  s-au înregistrat temperaturi ridicate la 37-39 grade Celsius și umiditate de 80 unități, cauzând disconfort termic. Directorul ANM estimează menținerea aceloraşi valori de temperatură, iar săptămân viitoare va debuta cu temperaturi de 39 de grade Celsius.

Cum va arăta luna august pe plan termic

Noul val de caniculă ar fi debutat de ieri, a declarat directorul ANM.

IATĂ PROGNOZA ANM pentru luna august 2024

„Cu siguranță și în ultima lună a verii 2024 va putea aduce în atenție intervale de care să vorbim consecutiv. Și se așteaptă să înceapă chiar de ieri, de când am avut datele pentru județele din sud, inclusiv municipiul București, o atenționare de cod galben ce a vizat canicula, având în vedere temperaturile de 35-36 grade”.

Potrivit ANM, va fi mai cald în sud-estul țării, între zilele 12 și 18 august 2024, dar se vor înregistra și ploi deficitare în restul țării. Un ultim val de caniculă va debuta pe 19 august și se va încheia pe 25 august 2024. În nord-vest și vest, dar și la munte, sunt așteptate ploi în cantitate scăzută.

Elena Mateescu estimează că este o probabilitate ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât era obișnuit, iar anul agricol să se încheie sub incidența secetei extreme. Debutul toamnei va fi la finalul primei decade din septembrie.

„Și vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istorie”, a concluzionat directorul ANM.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Alertă meteorologică. Locul în care temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius față de anul trecut