ROMÂNIA SUB CANICULĂ. Șase reguli obligatorii când temperatura trece de 35 de grade Celsius

Publicat: 18 07. 2015, 18:23

În Franța, ministrul francez al Sănătății, Marisol Touraine, a anunțat că mortalitatea a crescut cu 7%, cu 700 de decese în plus față de media acestei perioade, iar peste 3.500 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, relatează lainfo.es.

În acest context, medicii ne avertizează să fim deosebit de atenți în ceea ce privește starea de sănătate și să adoptăm o vestimentație și o dietă adecvate, pentru a nu avea de suferit. Iată o serie de reguli ce trebuie respectate când temperaturile trec de 30 de grade.

1. Bea multă apă și evită alcoolul și cafeaua

Hidratarea este esențială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale și iaurturi, în timp ce băuturile cu conținut ridicat de cofeină și alcoolul, inclusiv berea – care răcorește pe moment, apoi moleșește, sunt nerecomandate.

2. Evită ieșirile în intervalul 11:00 -18:00

La fel de nerecomandate sunt plimbările în intervalul 11:00 – 18:00, când intensitatea soarelui și temperaturile sunt maxime.

3. Îmbracă-te în haine largi, din bumbac sau mătase naturală

Efortul fizic trebuie evitat între aceste ore, iar dacă suntem nevoiți să facem drumuri trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea.

4. Mănâncă alimente hidratante și bogate în vitamine

În zilele extrem de calde, dieta trebuie să ne asigue hidratarea și să furnizeze organismului vitaminele, mineralele și sărurile pe care adesea organismul le pierde prin transpirație. Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. Dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten. Castravetele este bogat în apă, mai exact conține 95% apă, și are un conținut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriționiștii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare și răcorire pe timpul verii. Totodată, printre alimentele indicate în perioade de caniculă se numără pepenele, care conține în proporție de 95% apă și este foarte bogat în beta caroten, și fructele de pădure care conțin cantități impresionante de antioxidanți.

5. Ai grijă la diferența de temperatură dintre interior și exterior

Trecerea de la o temperatură scăzută precum cea dintr-o locuință în care aerul condiționat funcționează la căldura de afară poate provoca șoc termic, avertizează medicii. Aceștia susțin că organismului uman îi ia ceva timp să se adapteze la noile condiții termice – transpiră excesiv, înregistrează creșteri de puls și simte disconfort. Cei mai afectați de diferențele mari de temperatură sunt vârstnicii, copiii, gravidele și bolnavii cronici, în cazul cardiacilor existând și riscul de stop cardiorespirator. Potrivit medicilor, diferența ideală de temperatură între interior și exterior ar trebui să fie de 5 grade Celsius.

6. Ai grijă de persoanele vulnerabile

Tot în perioadele caniculare, o atenție deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și copiilor și să le asigurăm celor care depind de noi confortul termic și hidratarea.

Cum vor evolua temperaturile în următoarele zile

Valul de căldură se va intensifica duminică și luni și va cuprinde toată țara. În cele două zile, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35-36 de grade și local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării.

Duminică și luni 6 județe vor fi sub cod portocaliu. În județele Bihor, Arad Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Duminică, 19 iulie și luni, 20 iulie, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara, care va fi sub avertizare de cod galben. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35…36 de grade și local se vor atinge 37…38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în România

Chiar dacă ne simțim în zilele acestea ca într-un cuptor, românii au trecut, în ultimii ani, prin valuri mai mari de caniculă. În vara lui 2012, pe 7 august, bucureștenii au simțit pe pielea lor cea mai ridicată temperatură din 1945 – recordul de 41,5 grade, care l-a înlocuit pe cel de 41,1 grade înregistrat la data de 20 august 1945. În urmă cu trei ani, temperatura maximă înregistrată în România a fost de 43,5 grade Celsius, la Giurgiu, cu un grad mai puțin față de recordul absolut, 44,5 grade Celsius, înregistrat în august 1951, la o stație meteo de lângă Brăilă. Cu toate acestea, vara lui 2012 a fost considerată cea mai călduroasă de când se fac măsurători în România.