Viitorul vieții umane pe Pământ, precum și al celorlalte mamifere, pare sumbru. Cercetătorii prevestesc o extincție în masă după ce au realizat un experiment cu ajutorul unui supercomputer privind viitorul climei planetare.
Fața planetei, așa cum o știm, se va schimba peste 250 milioane de ani. Toate cele șapte continente vor compune un supercontinent în viitorul îndepărtat.
Pangea Ultima – Un viitor sumbru cu temperaturi extreme
Studiul a fost realizat de Universitatea din Bristol și a fost publicată în Nature Geoscience la sfârșitul anului 2023. Rezultatele sunt destul de sumbre pentru umanitate. Și principala cauză este reprezentată de condițiile dure cu care se va confrunta specia umană.
Denumit Pangea Ultima de către cercetători, acesta este numit în onoarea Pangea, primul supercontinent care a existat pe Pământ acum 299-273 de milioane de ani. Unul dintre cele mai sumbre aspecte descoperite de echipa din spatele experimentului se referă la schimbările climatice care vor fi radicale asupra temperaturilor globale, care vor varia între -10 și +50 grade Celsius.
La temperaturi sub -10 grade Celsius, vântul ar distruge literalmente pielea și oasele într-un proces numit necroză ischemică. Sună înfricoșător. În același timp, temperatura medie zilnică pe Pământ ar fi între 40 și 50 de grade Celsius, iar soarele va străluci mai puternic. Și lucrurile se înrăutățesc din cauza unui număr tot mai mare de erupții vulcanice pe planetă în viitorul apropiat, care vor arunca tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosfera planetei.
Mamiferele, inclusiv oamenii, ar putea dispărea de la temperaturile extreme
Potrivit studiului, Pământul ar putea deveni ostil pentru viața mamiferelor. Este posibil să se ajungă la extincția acestora în masă în următorii 250 de milioane de ani.
Coautoarea studiului, Dr. Eunice Lo, cercetătoare în schimbările climatice și sănătate la Universitatea din Bristol, spune că omenirea riscă să dispară mai devreme, cu mult timp înaintea mamiferelor, și chiar în secolele următoare: „Este extrem de important să nu pierdem din vedere criza climatică actuală, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră. În timp ce prezicem o planetă neospitalieră în 250 de milioane de ani, astăzi experimentăm deja căldură extremă care afectează sănătatea umană. De aceea este crucial să atingem emisii net-zero cât mai curând posibil”.
Prognozele se bazează și pe faptul că umanitatea își va opri utilizarea combustibililor fosili chiar acum, ceea ce știm că nu este cazul. Condițile prevestite pentru următorii 250 de milioane de ani ar putea să apară mai devreme.