Temperaturile din zilele următoare vor ajunge la maxime de 34 de grade Celsius, iar atmosfera va fi sufocantă. Sunt așteptate fenomene extreme
Meteorologii au emis, în prima zi a lunii iunie, peste 30 de avertizări pentru fenomene de scurtă durată, ceea ce marchează un debut cu vreme schimbătoare. În zilele următoare sunt așteptate temperaturi de până la 34 de grade Celsius, atmosferă sufocantă și posibile fenomene extreme.
„Contăm pe valori de temperatură de 33 -34 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că în zonele sudice, indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 unități chiar și vineri, când contăm pe valori de temperatură de 26-33 grade. Debutăm cu cea mai ploioasă lună a verii, putem considera un tipar de vreme normală. Ce e semnificativ e această evoluție a fenomenelor extreme. Mereu spunem: căldura vine la pachet cu aceste tipuri de fenomene meteo extreme, care devin tot mai frecvente și intense”, a explicat Elena Mateescu, director ANM, potrivit Digi24.
Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată
În acest interval, vremea va deveni călduroasă în zonele de câmpie, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi în zonele montane, submontane și în nord-estul teritoriului. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, va cădea grindină, vor fi frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Conform sursei citate, atmosferă sufocantă va fi și vineri la câmpie, unde se vor înregistra 34 de grade Celsius, în timp ce la munte, în sud-vest și izolat în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
ANM a emis joi o atenționare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până la ora 23:00, pentru mai multe județe.
În intervalul menționat în zonele montane, local în Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și în zona continentală a Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul țării, au transmis meteorologii.
Conform prognozei speciale pentru municipiul București, joi, până la ora 23:00, vremea va deveni călduroasă după-amiaza când și indicele temperatură umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil cu unele înnorări după-amiaza, însă probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi redusă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade.
Ploile vor cuprinde treptat toată țara sâmbătă, iar duminică se vor concentra în special în jumătatea estică.