Prima pagină » Vremea » Temperaturile încep să scadă de la jumătatea lunii. Cum se va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Temperaturile încep să scadă de la jumătatea lunii. Cum se va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Temperaturile încep să scadă de la jumătatea lunii. Cum se va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Vremea mai caldă decât cea obișnuită, care s-a înregistrat în primele zile ale anului, intră într-un proces de răcire, treptată, astfel că începe să devină normală, sub astepect termic, în majoritatea zonelor, spre finalul lunii ianuarie, arată Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza pentru perioada 10 ianuarie – 7 februarie.

 Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații este raportată la media perioadei 1993-2016, precizează ANM. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, acestea fiind anunțate prin avertizări nowcasting.

În săptămâna 10 – 17 ianuarie, cu excepția regiunilor vestice, valorile termice medii săptămânale se vor situa peste cele specifice acestei perioade, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată, chiar de 3 grade Celsius, în sudul țării, față de 0,5 grade Celsius în vest. Valoarea medie multianuală a temperatirii aerului la 2 metri este cuprinsă între -4 și 0 grade Celsius, potrivit ANM.

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, între 2 și 10 mm, dar cu posibilitatea unui excedent local în sud-vestul extrem al țării și a unui ușor deficit în nord-vest.

Temperaturi mai scăzute de la jumătatea lunii

În săptămâna 17 – 24 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale – respectiv cuprinse între -4 și 0 grade Celsius –  pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice, cu 1 grad Celsius, dar și mai coborâte în zonele montane, tot cu un grad Celsius.

Potrivit ANM, în ceea privește regimul pluviometric, acesta va fi apropiat de cel normal – respectiv între 5 și 10 mm – pentru această perioadă, în toate regiunile.

Ultima săptămână din ianuarie, 24 – 31 ianuarie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale – între -6 și -2 grade Celsius, pentru acest interval, posibil ușor mai coborâte la munte, cun un grad Celsius, arată graficele ANM.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țări, față de cele normale, de 10-15 mm.

În primele zile din februarie, respectiv săptămâna 31 ianuarie – 7 februarie, mediile valorilor termice săptămânale se vor situa în general în jurul celor specifice – între -6 și -2 – pentru această săptămână,  posibil ușor mai ridicate, cu 0,5 – 1 grad Celsiuns, local, în regiunile extracarpatice.

ANM prognozează că regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară, în majoritatea regiunilor, față de valorile medii multianulale cuprinse între 5 și 10 mm.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și