Temperaturile vor coborî accentuat, dar nu vor fi multe precipitații. Cum va fi vremea în ultimele zile de toamnă

Publicat: 26 11. 2022, 12:32
Actualizat: 26 11. 2022, 12:33

This browser does not support the video element.

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturi încadrate în media perioadei, dar și mai coborâte decât în mor normal, în zilele următoare.

Sâmbătă sunt înnorări în nord, centru și nord-est, unde pe alocuri vor fi și precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, iar la munte vor fi mai ales fulguieli.

Duminică vor fi înnorări și, mai ales spre seară și noaptea va ploua cu precădere în regiunile sudice și estice, au prognozat specialiștii AMN.

În zonele deluroase vor fi posibile precipitațiile mixte, iar la munte mai ales ninsori. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane și, trecător, în sud-vest și est.

Maximele termice se for încadra, în general, între 2 și 11 grade Celsius, iar minimele, între -5 și 4 grade, a transmis ANM.

În București, duminică va fi mai mult noros și va crește probabilitatea de ploaie.

Minimele și maximele istorice ale lunii noiembrie

Potrivit datelor ANM, situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă începutul iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc deseori deasupra ţării noastre, astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile în șir. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 ºC decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 ºC. În Transilvania, nordul și centrul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și Subcarpații de Curbură, precum și în estul Maramureșului, temperatura medie variază între 2 şi 4 ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -2 ºC şi uneori, sub -4 ºC.

Cât de frig va fi în decembrie

ANM a publicat și prognoza pentru următoarele săptămâni:

Săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.