Prima pagină » Vremea » Temperaturile vor fi mai mici decât în mod normal în prima zi de școală. Prognoza pentru Capitală

Temperaturile vor fi mai mici decât în mod normal în prima zi de școală. Prognoza pentru Capitală

Temperaturile vor fi mai mici decât în mod normal în prima zi de școală. Prognoza pentru Capitală

Luni, în țară, valorile termice diurne vor fi în creștere ușoară față de ziua anterioară, însă în majoritatea regiunilor se vor menține în general mai mici față de normalul perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse slabe, local la munte, pe arii restrânse în Transilvania și izolat în rest, cu precădere la deal. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral, potrivit meteorologilor.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 19 și 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 16 grade, mai scăzute în zonele depresionare spre 5 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În țară, marţi, În jumătatea de sud-vest a ţării, valorile termice se vor situa în jurul celor normale în prima decadă a lunii septembrie, însă în restul teritoriului vremea va fi încă răcoroasă, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi va ploua -în general slab- local la munte, iar seara și noaptea și în nord-vest şi în centru şi doar izolat în celelalte zone. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 27 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade. Izolat, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

În ceea ce privește Capitala, luni, vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade.

FOTO-Arhivă: Mediafax Foto

Când a fost cea mai caldă lună septembrie

Luna septembrie va fi, în general, ușor mai caldă decât în mod normal, iar precipațiile vor depăși, pe alocuri, nivelul mediu, după cum arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 5 septembrie – 3 octombrie.

În săptămâna în care începe anul școlar 2022 – 2022, valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice acestui interval,  în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice și centrale, iar în rest va avea o tendință spre deficit, arată ANM.

În documentul publicat de Administrația Națională de Meteorologie privind caracterizarea climatică a lunii septembrie sunt incluse cele mai mari și cele mai mici temperaturi înregistrate în această lună, dar și cele mai ploiase sau secetoase perioade de la inceputul toamnei.

Astfel, potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și