Toamna vine cu FURTUNI puternice și perioade foarte reci! „Va trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene”
Începutul de toamnă este sub extreme, trecem de la călduri sufocante la temperaturi scăzute, care aduc ploi torențiale. Și la fel va fi în continuare, avertizează climatologii. „Va trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene”, spune specialiștii.
Am avut cea mai caldă vară din istoria măsurătorilor meteo, cu recorduri absolute înregistrate în luna iulie.
„Ploile vor rămâne”
Acum, însă, toamna ne-a adus și primul ciclon puternic. Face ravagii în vestul Europei, dar a ajuns și în Dobrogea, zona litoralului fiind lovită puternic de furtuni extreme.
Într-o intervenție la Antena 3, climatologul Roxana Bojariu trage un semnal de alarmă.
Potrivit acesteia, va trebui să ne obișnuim cu asemenea fenomene meteo.
„Ploile vor rămâne, dar temperaturile cresc, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni. La sfârșit de săptămână, însă, aerul rece dinspre vestul Europei va pătrunde și la noi, iar situația este, totuși, una normală pentru toamnă.
Dacă vorbim de toamnă, climatic vorbind, este un anotimp ca și primăvara, de tranziție, astfel că variabilitatea este mult mai mare, în sensul în care pot să alterneze destul de rapid perioade foarte calde cu perioade foarte reci.
De fapt, se rearanjează circulația atmosferică dinspre sezonul cald spre sezonul rece și atunci pot coexista astfel de tipuri de circulație și pentru sezonul cald și pentru sezonul rece. E un lucru bun că avem precipitații acum. Probabil că vom mai avea în această toamnă”, a declarat Roxana Bojariu.
Încălzirea globală aduce furtuni puternice
Mai mult, climatologul spune că în această toamnă este posibil să mai avem perioade cu furtuni foarte puternice. De vină pentru aceste fenomene puternice este încălzirea globală.
„Nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general.
Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară.
Avem, practic, evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar, pe de altă parte, va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale, care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme”, a tras concluzia climatologul Roxana Bojariu.
CITEȘTE ȘI:
Avertizare ANM. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Se întoarce CANICULA în România! Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de vară în București