Ultimul El Niño a avut loc în iarna 2015-2016, iar efectele sale au avut impact asupra vremii la nivel global. Totuși, cercetătorii nu se așteaptă ca anul acesta, fenomenul să fie la fel de intens.
Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, schimbările climatice influențează dinamica tradițională a acestor fenomene.
El Niño sau Oscilația de Sud este un eveniment natural care implică temperaturi fluctuante ale suprafețelor oceanice din Pacific și influențează vremea din întreaga lume.
În iarna 2015-2016, El Niño a fost unul dintre cele mai puternice fenomene înregistrate vreodată și a avut impact asupra temperaturilor la nivel mondial. Astfel, 2016 a fost declarat anul cu cele mai ridicate temperaturi.
Pe lângă căldură, evenimentul a provocat seceta din Africa, unde s-a înregistrat scăderea producției agricole în multe țări. America de Sud s-a confruntat cu inundații în Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay.
Fenomenul și-a pierdut din putere și, conform modelelor organizației, există o șanse de 70% pentru un alt El Niño care să se dezvoltă până la sfârșitul acestui an.
„OMM nu se așteaptă ca El Niño pe care îl anticipează să fie la fel de puternic ca fenomenul din 2015-2016, dar va avea, totuși, un impact considerabil”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.”Prognozarea din timp a acestui eveniment va contribui la salvarea multor vieți și a unor pierderi economice considerabile.”
El Niño se produce în zona tropicală sudică, din cauza încălzirii la suprafață a apelor Oceanului Pacific și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând secete, furtuni și inundații.
Anul acesta a început cu contrariul lui El Niño, așa-numita fază La Niña, apele s-au răcit și a urmat o perioadă de secetă și vânt.
Pentru prima dată, Organizația Meteorologică Mondială a pus la un loc actualizarea fenomenului El Niño cu o perspectivă climatică sezonieră globală pentru perioada septembrie-noiembrie.
Prognoza spune că o creștere a temperaturilor normale ale suprafeței este așteptată în aproape toată regiunea Asia-Pacific, Europa, America de Nord, Africa și o mare parte a coastei Americii de Sud.
În timp ce evenimentele El Niño apar în mod normal la fiecare cinci până la șapte ani, reapariția evenimentului atât de apropiată de cea precedentă sugerează influența schimbărilor climatice.
„Schimbările climatice influențează dinamica tradițională a evenimentelor El Niño și La Niña, precum și impactul acestora”, a spus Petteri Taalas. „2018 a început cu un fenomen La Niña slab, iar efectul său de răcire nu a fost suficient ca să reducă tendința generală de încălzire, ceea ce înseamnă că anul acesta este pe cale să fie unul dintre cei mai călduroși ani”.
Foto: Captură