Prima pagină » Vremea » Valul de aer polar: Cât vor scădea TEMPERATURILE

Valul de aer polar: Cât vor scădea TEMPERATURILE

România se confruntă cu o răcire bruscă a vremii, iar prognoza meteorologică indică temperaturi sub 0°C în aproape toate regiunile. În timp ce zonele de sud-est temperaturile vor fi ușor mai ridicate, depresiunile și zonele montane vor resimți nopți extrem de reci, cu minime de până la -11°C.

Oana Păduraru avertizează asupra temperaturilor foarte scăzute din depresiuni, unde valorile nocturne pot coborî până la -10°C sau chiar -11°C. Pe litoral, însă, temperaturile vor fi ușor mai prietenoase, oscilând între 7 și 8°C. Pentru restul regiunilor, meteorologii prevăd temperaturi predominant negative, cu intervale de -6 până la 2°C.

„În zonele de deal și munte, temperaturile vor atinge valori ridicate, până la 18°C în Muntenia și Oltenia, dar și în sudul Banatului.”, spune Oana Păduraru.

În restul țării, maximele vor rămâne în limite normale pentru această perioadă, ajungând până la cel mult 15°C.

Temperaturile scad accentuat în weekend

De mâine noapte, o masă de aer rece va traversa România, scăzând valorile termice, în special în estul și sud-estul țării. Până la finalul săptămânii, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei vor înregistra maxime de doar 8-9°C, iar restul țării va resimți valori apropiate de normele climatologice. Nopțile rămân reci, cu minime între -3 și 6°C.

„Precipitațiile sunt așteptate în noaptea de vineri spre sâmbătă în regiunile estice și sud-estice, unde ploile vor fi slabe, iar în Carpații Orientali se așteaptă lapoviță și ninsori.”, explică meteorologul.

Prognoza ne indică o răcire în întreaga țară, cu un accent pe zonele montane și regiunile estice, unde ploile se pot transforma în lapoviță și ninsoare, pe măsură ce temperaturile continuă să scadă.

Odată cu venirea frigului, șoferii trebuie să ia măsuri

Pentru a circula în siguranță pe timp de iarnă, șoferii trebuie să își pregătească mașinile și să adopte măsuri speciale. Este important să echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă, să verifice nivelul lichidului de parbriz și să utilizeze unul special pentru temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie să se asigure că bateriile sunt în stare bună, iar sistemul de climatizare funcționează corespunzător. Șoferii ar trebui să păstreze o distanță mai mare între vehicule, să reducă viteza în condiții de polei sau zăpadă și să aibă în mașină echipamente esențiale, precum lopată, nisip și cabluri de încărcare pentru baterie.

Sursa: RomaniaTV

Foto caracter ilustrativ: Pexels

CITEȘTE ȘI:

Vremea în următoarele 4 săptămâni. Când vor fi primele NINSORI

E timpul să schimbi anvelopele? Ce AMENZI se dau!

Șoferii s-au pregătit pentru sezonul RECE. Cozi la vulcanizări

Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată, Iulian Marinescu activează ca actor ... vezi toate articolele

Citește și