Valul actual de căldură de lungă durată din Europa se va încheia cu o pauză de furtuni, avertizează ANM. Când revine canicula?

Publicat: 19 07. 2024, 22:19
Actualizat: 19 07. 2024, 22:40

This browser does not support the video element.

Potrivit ANM, în weekend ar urma să avem o ușoară răcorire după 7 zile de Cod Roșu de caniculă. Vom avea parte de furtuni violente în anumite zone ale țării, transmite ANM.  

Deși temperaturile vor scădea, dar vor rămâne tot la valori caniculare. Sâmbătă vor fi 37 de grade Celsius în Dolj, Olt și Teleorman.

După caniculă, sunt așteptate averse de ploi torențiale

Sunt atenționări de furtuni severe de la ANM în zona Munteniei și  în Carpații  Meridionali.

Fenomenele de instabilitate meteo vor fi izolate în restul țării, la nivel local.

În zilele următoare vor urma alte manifestări de instabilitate când „aerul cald și stabil va fi înlocuit de unul rece, iar la zona de contact” vor fi averse torențiale, grindină și vijelii. Se pot acumula mari cantități de apă, în vestul țării și la munte.

Canicula se va întoarce după o pauză de furtuni

După o pauză de caniculă, urmează  o ușoară încălzire estimată  pentru  sfârșitul săptămânii  viitoare.  Actualul val de căldură tinde să se încheie, urmând săptămâna viitoare temperaturi mai apropiate de normal, cu condiții mai respirabile.

Umezeala din aer însă va provoca disconfort termic în ciuda scăderii temperaturilor, transmite reprezentantul ANM pentru Antena 3 CNN.

„Schimbările climatice fac ca aceste valuri de căldură să fie mai severe”, avertizează experții pentru Euronews.  

De ce a durat atât de mult valul de căldură?

„Totul are de-a face cu un model meteorologic la scară largă destul de persistent”, explică Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar.

„Părțile de sud și de est ale Europei s-au aflat sub ceea ce numim dom de căldură, practic o zonă mare de înaltă presiune, cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”.

În schimb, zonele de joasă presiune din vestul Europei au avut condiții mai reci și mai instabile datorită curenților oceanici.  Europa de Nord a fost ferită de căldura arzătoare.

Acolo unde cele două mase de aer cald și rece se întâlnesc,  din sudul Franței și Alpi până în Țările Baltice, au fost mai multe runde de ploi abundente și furtuni puternice cu grindină mare și vânt puternic, adaugă Lowinski.

Citește și: Cum va fi vremea până la jumătatea lunii august. Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo

Sursa Foto: Shutterstock