Vara își reintră în drepturi pentru două zile în România. ANM a emis și un cod portocaliu de instabilitate și ploi abundente. Care sunt zonele vizate

Publicat: 15 09. 2022, 11:30
Sursa foto: Shutterstock

Un val atmosferic aduce temperaturi neobișnuite de ridicate în România pentru prima lună de toamnă. Potrivit meteorologilor, va fi cald ca în toiul verii în următoarele două zile, cu maxime ce ajung și la 36 de grade Celsius în sud-vest. În același timp, au fost emise avertizări de vreme instabile în mai multe județe.

Responsabil pentru temperaturile anormal de ridicate pentru această perioadă ar fi uraganul Danielle, care ar fi adus temperaturi extreme în Europa, conform meteoradar.ro, citat de Adevărul.

Fostul uragan Danielle dirijează aerul fierbinte din deșertul african spre nord, scrie sursa citată, astfel că acesta nu provoacă doar temperaturi ridicate în regiunea mediteraneană, ci și în România, unde valul de aer fierbinte a intrat miercuri, când în vest s-au înregistrat maxime de 28 grade Celsius. Fostul uragan nu aduce, însă, doar temperaturi ridicate la noi în țară, ci și praf saharian în sud, în zilele de joi și de vineri.

Conform documentului publicat de Administrația Națională de Meteorologie privind caracterizarea climatică a lunii septembrie, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

Anul 2021 a confirmat tendința evidentă de creștere a temperaturii aerului din ultimele decenii, duăî ce a înregistrat o temperatură medie anuală de 10.90oC, abaterea termică fiind de 0.69oC față de media perioadei 1981-2020

Vreme instabilă

Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a emis joi două aretizări – cod galben și cod portocaliu – de instabilitate atmosferică pentru joi și vineri.

De joi, de la ora 17:00, până vineri, ora 12:00, este valabil un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente. „Local în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp”, a transmis ANM.

În intervalul joi, ora 14:00 – vineri, ora 21:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, potrivit ANM. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Un cod galben ce vizează intensificări ale vântului este în vigoare joi de la ora 10:00 la ora 22:00. „Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice”, au anunțat meteorologii.

Deosebit de cald în Lunca Dunării

Conform prognozei AMN, joi, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a ţării, chiar semnificativ în regiunile sudice, unde va deveni călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării.

În jumătatea de nord-vest, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse și descărcări electrice. Se vor înregistra cantități de apă însemnate, care local vor depăşi 15-25 l/mp şi pe suprafeţe mai restrânse, în special în zona Carpaţilor Occidentali, în nordul Carpaţilor Orientali şi al Transilvaniei, precum și în Maramureș se vor acumula peste 40-50 l/mp; vor fi condiţii de grindină.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar fenomene de instabilitate atmosferică vor fi posibile izolat. Vântul va avea intensificări susţinute la munte, cu viteze de peste 80…100 km/h pe creste, dar local ziua şi în celelalte zone, cu caracter temporar în sud şi în est şi pentru durată scurtă, în special asociat averselor, în rest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 și 34 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 grade Celsius în depresiuni și 22 grade Celsius pe litoral.

În București, vremea continuă să se încălzească, în intervalul joi, ora 10:00 – vineri, ora 21:00 – cu o maximă a temperaturii aerului de 34 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în cursul zilei. Temperatura minimă, conform ANM, va fi cuprinsă între 17 și 19 grade Celsius.

Vineri vremea începe să se răcească

Potrivit meteorologilor ANM, vineri, 16 septembrie, vremea se va răci ușor, dar tot maxime ridicate se anunță. Conform meteorologilor, vremea va fi instabilă în vestul, centrul și nordul țării, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și pe alocuri cantități de apă mai însemnate și posibil grindină. În celelalte regiuni valorile termice se vor situa peste normele caracteristice perioadei, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse, cu precădere seara și noaptea. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste, local în sud-estul teritoriului, iar în rest mai ales asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 și 33 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 21 grade Celsius.

În Capitală, conform prognozei ANM, cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate seara şi noaptea când va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare mai ales pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius.

Unde sunt averse și grindină

De sâmbătă, temperaturile vor începe, însă, să coboare în toată țara. Conform ANM, sâmbătă, 17 septembrie, valorile termice vor scădea în toate regiunile, iar vremea va fi în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice în vest, nord, centru și pe arii mai restrânse în rest. Vor fi cantități de apă local însemnate și izolat condiții de grindină. Vântul va continua să prezinte intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste, iar local și temporar și în restul teritoriului. Temperaturile maxime anunțate de ANM se vor încadra în general între 20 și 30 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 şi 20 grade Celsius.

Și în Capitală se va răcori. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate seara şi noaptea când va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, trecător cu intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.