Viitorul secetos al României. Ce spun hidrologii despre fenomenul SECETEI care ar putea duce la reducerea cu 60% a rezervei de apă peste zeci de ani
This browser does not support the video element.
România se va confrunta în viitor cu veri tot mai secetoase. Temperaturile record ale verii anului 2024 au agravat fenomenul secetei în România.
Patru râuri au secat și sute de localități din România au raționalizat apa. Suprafețe întinse de floarea-soarelui și porumb au fost pârjolite de valul de căldură, ducând la compromiterea recoltelor.
Specialiștii avertizează că fenomenul se va agrava deoarece verile secetoase aduc intervale tot mai scurte de precipitații în cantități mai mari și perioade mai îndelungate fără ploi, transmite Antena 3 CNN.
În următorii ani, partea de est a țării va fi mai aridă. Apele României au fost cele mai grav afectate de lipsa precipitațiilor și valul de căldură din vara ce abia s-a încheiat.
Râuri, pârâuri și lacuri, precum lacul Comana și lacul Amara, au secat! Urmează lacul Balta Albă, precum și alte râuri din partea sudică a țării. Este un proces ireversibil, iar omenirea nu este încă conștientă de ce va urma.
Pământul de la fundul unui lac a crăpat, se arată în reportajul produs de Antena 3 CNN.
650 de localități au raționalizat apa potabilă. Hidrologii spun că situația se va agrava în următoarele decenii. Cele mai pesimiste scenarii ale hidrologilor și climatologilor susțin că se va reduce rezerva de apă a României cu 60%.
„Noi monitorizăm de la începutul lunii iunie 120 de secțiuni de monitorizare. Acestea sunt relevante din punctul de folosință de apă. Avem 41 de secțiuni care se situează sub debitul necesar satisfacerii cerințele de apă. Sunt patru sectoare de râuri secate”, a declarat un hidrolog pentru Antena 3 CNN.
Animalele sunt și ele afectate din cauza secării râurilor și distrugerii recoltelor de zarzavaturi necesare hrănirii acestora. Un profesor de geografie, Mihai Bundiuc, susține existența unui ciclu a perioadelor de secetă de 8-12 ani, dar schimbările climatice amplifică fenomenul secetei, făcându-le mai îndelungate și mai severe.
„Pânza freatică este la un nivel foarte, foarte scăzut. Și nu este doar rezultatul secetei din anul acesta. Este rezultatul secetei pe mai mulți ani. Se reface pânza freatică la un moment dat pentru a reface cursul apei în natură…mai durează”.