Avem parte de o vară toridă, cu temperaturi extrem de ridicate și recorduri doborâte. De când se fac măsurători, meteorologii spun că n-au mai întâlnit asemenea valori.
Accuweather a modificat, însă, prognoza meteo și putem spune că vine toamna în august.
Astfel, urmează o scădere bruscă a temperaturilor în București și în celelalte orașe din țară. Practic, se poate observa că, de la temperaturi de 40… 45 de grade Celsius vom ajunge la maxime de 25 de grade, arată cei de la Accuweather.
O scădere de 15… 20 de grade, chiar, ceea ce spune multe despre cât de capricioasă a fost vremea în această vară.
De altfel, chiar ANM a avertizat că, după caniculă, urmează furtuni severe în zona Munteniei și în Carpații Meridionali. Fenomenele de instabilitate meteo vor fi izolate în restul țării, la nivel local.
Trebuie să ne așteptăm la manifestări de instabilitate, când „aerul cald și stabil va fi înlocuit de unul rece, iar la zona de contact” vor fi averse torențiale, grindină și vijelii.
„Totul are de-a face cu un model meteorologic la scară largă destul de persistent”, explică Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar, referitor la subiectul momentului – canicula care persistă în Europa.
„Părțile de sud și de est ale Europei s-au aflat sub ceea ce numim dom de căldură, practic o zonă mare de înaltă presiune, cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”, mai spune el.
În schimb, zonele de joasă presiune din vestul Europei au avut condiții mai reci și mai instabile datorită curenților oceanici. Europa de Nord a fost ferită de căldura arzătoare.
Acolo unde cele două mase de aer cald și rece se întâlnesc, din sudul Franței și Alpi până în Țările Baltice, au fost mai multe runde de ploi abundente și furtuni puternice cu grindină mare și vânt puternic, adaugă Lowinski.
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au actualizat prognoza până la jumătatea lunii august.
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.
Cu excepția regiunilor sud-estice unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regimul pluviometric va avea o tendință spre deficit, mai ales în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.
CITEȘTE ȘI:
COD ROȘU de caniculă în București. ANM anunță temperaturi de 41 de grade