Prima pagină » Vremea » Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun? Ce spun meteorologii

Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun? Ce spun meteorologii

Vom avea sau nu zăpadă de Crăciun? Ce spun meteorologii

În fiecare an, odată cu apropierea iernii, pe buzele tuturor apare următoarea întrebare: vom avea sau nu zăpadă de sărbători?

Ei bine, răspunsul este oferit de Mirela Polifronie, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Aceasta a declarat că șansele să avem zăpadă de Crăciun sunt destul de scăzute, potrivit Antena3,.

„Nu va fi prea curând (zăpadă – n.red.), pe de o parte din cauza faptului că nu vor fi precipitații în următoarea perioadă, iar dacă ar fi să fie precipitații, temperaturile sunt oricum foarte ridicate și nu va fi zăpadă. Estimările nu aduc vești foarte bune. Ar fi un regim pluviometric deficitar. Într-adevăr, s-au semnalat precipitații sub formă de ninsoare, dar, în ultimii 3-4 ani, undeva spre sfârșitul sezonului de iarnă. În anul 2017 am avut, în aprilie, viscol în București”, spune Mirela Polifronie.

România înregistrează noi recorduri meteo

Specialistul ANM mai spune că România a înregistrat în ultima perioadă o serie de recorduri, atât din punct de vedere al temperaturilor, cât și din punct de vedere al precipitațiilor.

„Într-adevăr, în ultima vreme, ne confruntăm cu numeroase recorduri, atât din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere al precipitațiilor, de asemenea, vorbim de o frecvență destul de ridicată, chiar și pe teritoriul României, a fenomenelor specifice instabilității atmosferice, așa cum am avut și-n această vară.  Mă refer la grindină, vânt, în special vijelie, acele intensificări de scurtă durată ale vântului.

Revenind la recorduri, fiecare lună aduce câte un record. Chiar și luna octombrie 2022 a adus numeroase recorduri, mai ales începutul lunii.  Și la noi în țară, am avut câteva recorduri, pe parcursul acestei luni. Am avut la Slatina 25 de grade Celsius, când, în mod normal, ar trebui să avem maxime până la 17 – 18 grade pentru sudul teritoriului.

Pe de-o parte, China s-a confruntat cu cele mai ridicate temperaturi, undeva la 40 de grade, iar în Grecia au fost cele mai coborâte temperaturi, chiar sub zero grade”, mai spune aceasta.

Potrivit estimărilor meterologice pentru iarna 2022-2023, „lunile de iarnă, din punct de vedere termic, vor fi caracterizate de temperaturi ceva mai ridicate față de normalul perioadei”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și