Vreme extremă în România: de duminică seara, val de furtuni puternice, dar și caniculă. Care sunt zonele afectate
„Din această seară și până marți diminața vor fi intervale în care să fie ploi cu caracter torențial, vijelii, descărcări electrice și gridină, iar cantitățile de apă să depășească, izolat 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. Astfel de fenomene se vor produce preponderent, începând cu această noapte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și cea mai mare parte a Moldovei. Începând de luni noapte, furtunile vor avea loc în special în zonele deluroase, de munte, în Transilvania, Moldova și Maramureș”, a declarat pentru, MEDIAFAX, meteorologul Administrației Naționale de Metorologie (ANM) Meda Andrei.
Aceste fenomene de instabilitate atmosferică pot să apară și în regiuni din Sud și Sud-Est, dar cu precădere începând de luni seară și în prima parte a zilei de marți, precizează reprezentanții ANM. În schimb, zona de Sud a României va fi în continuare afectată de caniculă.
„În Sud și Sud-Est, luni și marți persistă valul de căldură, de aceea avem un Cod Portocaliu, valabil luni în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde se va menține disconfortul termic accentuat, cu temperaturi între 36 și 39 de grade Celsius. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța și în zona Capitalei. De asemenea, indicele temperatura-umezeală va fi cuprins între 82 și 84 de unități, deci foarte, foarte cald. Nopțile rămân tropicale și minimele nu vor cobora sub 20 de grade Celsius”, a mai explicat meteorologul de serviciu.
De marți, temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, precizează meteorologii, iar disconfort termic nu se va mai înregistra decât local în Lunca Dunării. Totuși, maximele vor atinge 35-37 de grade Celsius, deci temperaturile nu scad semnificativ.