VREMEA. ANM anunță cum va fi vremea în următoarele zile. De când intrăm într-un regim normal de iarnă

VREMEA. ANM anunță cum va fi vremea în următoarele zile. De când intrăm într-un regim normal de iarnă
Publicat: 01/12/2014, 13:45

Situația meteo rămâne complicată în următoarele ore, cu viteze ale vântului de până la 80 km/oră și cu temperaturi scăzute care pot cauza polei marți după-amiază, dar de miercuri va fi un regim de iarnă normal, cu precipitații slabe și temperaturi ușor pozitive pe timpul zilei, a anunțat conducerea ANM.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, în comandamentul de iarnă de la Guvern, că de marți seara, după expirarea codului galben, mai pot fi emise atenționări, dar numai punctual, pentru anumite zone din sud-vest, și perioade scurte, până miercuri la prânz, dar nu la nivel național.

„Nu vom fi în situația unui viscol de intensitatea celui de anul trecut, vor fi precipitații de maximu 30 litri/metru pătrat, dar asta nu înseamnă că stuația nu e complicată, din următorul motiv: în jumătatea de sud-vest încă plouă, se transformă la noapte și mâine în ninsoare în aproape toată zona în care s-a dat atenționare, viteze de vânt, 40-50 la munte, 70-80 kilometri pe oră înseamnă viscol chiar dacă nu avem cantități foarte mari de ninsoare, după care mâine după-masă e posibil ca în foarte multe zone să se transforme din nou în ploaie, cu temperaturi foarte scăzute la sol, și e posibil să avem situații de pat de gheață, polei pe șosele, și trebuie multă atenție”, a spus Sandu.

Zece județe din sudul și sud-vestul țării se află, de duminică seară, sub avertizare cod galben de precipitații mixte și polei, iar de luni după-amiază până marți seară, avertizarea se va extinde pentru București și alte 17 județe, unde va ninge și se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri.

Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, de duminică, ora 22.00, până luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben județele Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Caraș-Severin.

Pentru noaptea de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni au fost anunțate antrior precipitații mixte în Oltenia și Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Cantitățile de apă vor depăși izolat 15-20 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul și sudul țării, atingând viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului și zona montană aferentă vor fi rafale de 70-80 de kilometri pe oră.

În București, care în acest interval nu a fost sub avertizare cod galben, precipitațiile sunt slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30-40 de kilometri pe oră, potrivit ANM.

Începând de luni, ora 14.00, și până marți, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde și va cuprinde atât cele zece județe, cât și Bucureștiul și alte 17 județe, respectiv Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara și Cluj, în aceste zone fiind anunțate ninsori și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăși 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia și Transilvania, la munte și în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local și temporar, zăpada va fi viscolită, se arată în a doua avertizare transmisă de ANM.

Meteorologii au precizat că, pe arii restrânse, în regiunile sudice și centrale se mențin condițiile de producere a poleiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...