VREMEA. Avertisment ANM: val tropical peste România!
Vremea în România trece de la o extremă la alta. După ce am avut ploi torențiale, cum de ani de zile n-am mai întâlnit, țara noastră se pregătește să facă față unor călduri sufocante.
Un val de aer tropical se abate peste România în zilele următoare.
Directorul ANM: „Temperaturile vor fi în creștere”
Așadar, după inundații devastatoare, vine canicula.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit la Antena 3 despre cum va fi vremea în perioada următoare.
În primul rând, românii trebuie să se aștepte la temperaturi în creștere și o căldură sufocantă adusă de valul tropical ce se apropie de țara noastră.
„Este prima zi astăzi când Administrația Națională de Meteorologie, începând din 22 mai, nu a emis o alertă meteorologică de cod galben, portocaliu sau roșu generală pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, semn că aceste tipuri de fenomene au fost în diminuare atât ca arie, cât și din punct de vedere al cantităților de precipitații.
Însă într-adevăr, urmează o perioadă pe care o vom considera cel puțin ca și debut de vară, pentru că deja temperaturile vor fi în creștere. Astăzi (n.r. – marți, 20 iunie) am consemnat primele valori de 32°C în partea de sud-vest a țării, la Calafat, Drobeta Turnu Severin, nu în ultimul rând Băile Herculane, însă temperatura resimțită a depășit 35°, pentru că umezeala relativă a aerului în atmosferă este una foarte ridicată.
ANM anunță cum va fi vremea în perioada 19-26 iunie 2023
Abaterile termice pozitive nu sunt foarte mari, între 0,5 până la 1°C față de normalul termic al acestei perioade, însă aceasta se datorează masei de aer foarte cald, care deja și-a făcut simțită prezența în partea de vest a țării și sud-vest, unde am consemnat cele mai ridicate valori.
Dar de mâine (n.r. – miercuri, 21 iunie) valorile în creștere se vor resimți în toată țara, în partea de vest, sud-sud-est a țării.
Cu siguranță le vom resimți ca și o temperatură mai ridicată, pentru că deja astăzi, dacă nu am ne-am apropiat de 33-34°, am consemnat, așa cum vă spuneam, în sud-vest, 31-32°, iar temperatura resimțită a fost de 36°, inclusiv în Capitală, 29-30°, valori măsurate în condiții standard, dar temperatura resimțită s-a apropiat de 34°.
În următoarele zile e bine în partea de vest, sud-sud-est a țării.
Joi și vineri vom măsura în condiții standard deja 33- 34, posibil în extremitatea de sud a țării chiar 35° și atunci, cu siguranță temperatura resimțită va depăși, probabil, cu siguranță 38 de grade.
Observăm deja faptul că ariile din partea jumătate estică a țării vor beneficia de cantități importante. Deja ne amintim am avut în ultimele 3 zile 72 de ore în Moldova, în Muntenia, dar și în Dobrogea, avertizări generale de cod galben și portocaliu, am avut cantități la nivel punctiform de 50-60l/m².
În următoarele zile, până sâmbătă vor fi în diminuare ca arie, pentru că vom mai consemna fenomene de instabilitate în zonele montane și submontane și doar local în zonele centrale și nordice.
Ce vreau însă să subliniez, chiar dacă am avut aceste cantități de precipitații în jumătatea de est, nu au compensat deficitul de apă în sol, dacă în jumătatea de vest vorbim de o rezervă de apă în limite favorabile. Ei bine, în Dobrogea, în Bărăgan și în sudul Moldovei seceta este prezentă.
La acest moment, la nivel național înregistrăm doar 65l/m² cantitate înregistrată în cele două decade, față de o medie climatologică de 85l/m² dar în Oltenia, acolo unde am avut în vigoare cele două coduri, ne amintim roșii emise pentru prima dată pentru același areal, într-un interval mai scurt de 5 zile, în 12 și, respectiv în 16 iunie, cantitățile consemnate au depășit 155l/m² regiunea înregistrând la acest moment o cantitate medie de peste 90 de litri.
ANM anunță cum va fi vremea în perioada 26 iunie – 3 iulie 2023
Încă de sâmbătă vom consemna în vest o diferență semnificativă de temperaturi față de ziua de vineri. Ziua de vineri va fi cea mai caldă zi de până în prezent din luna iunie. Sâmbătă însă 24-25 de grade față de cele 33-34 în Dealurile de Vest, pentru că din nou fenomene de instabilitate în vestu, centru și nordul țării vor fi prezente doar în Muntenia, în Dobrogea și în sudul Moldovei, este posibil să mai consemnăm sâmbătă 34 de grade, inclusiv în Capitală, o răcorire semnificativă, după care în toată țara, de duminică, din nou, fenomenele vor fi prezente, probabilitate mare de manifestări de instabilitate fiind din nou ridicată
Nu vor fi cantități foarte importante, pentru că în condițiile în care temperaturile asociate, cum am avut condițiile din 22 mai până în 17 iunie, dar temperaturile asociate cu grad mare de umezeală în atmosferă reprezintă ingrediente specifice pentru a genera acele ploi de vară averse torențiale, cu vijelii și cu grindină, pentru că amplitudinile termice între cele două mase de aer fiind mari, determină astfel de fenomene extreme.
ANM anunță cum va fi vremea în perioada 3 iulie – 10 iulie 2023
O săptămână în încălzire.
Observăm deja în toată țara, de această dată în jumătatea estică a țării, abateri termice pozitive. După 3 iulie ne așteptăm ca luna lui Cuptor să debuteze din nou cu valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă. De altfel, este o normalitate pentru luna lui Cuptor să înregistrăm frecvente zile cu valori de peste 35°C.
Dar, atenție, observăm că în partea de sud-est a țării, mă refer la Dobrogea, Bărăgan și sudul Moldovei, cantitățile insuficiente în condițiile în care și temperaturile cresc, cu siguranță vor face ca seceta pedologică să se accentueze în această parte a țării!
Observăm că ea va afecta toată partea de sud, sud-est, chiar centru, a Europei și inclusiv zona țării noastre, acolo unde nuanțele de roșu și roșu închis nu ne arată altceva decât că, înadevăr, temperaturile caniculare vor fi de interes în următoarele zile, până sâmbătă.
Harta merge până în jurul de șase datei de 6 iulie și observăm că după trei-4 iulie, din nou nuanțele de roșu confirmă faptul că vom avea temperaturi peste 35 de grade”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM.