VREMEA. Cod galben de ninsori viscolite pentru jumătatea de sud a țării. Prognoza meteo pentru acest sfârșit de săptămână

Publicat: 06 02. 2015, 21:32
Actualizat: 10 01. 2020, 19:20

VREMEA. În a doua parte a zilei de vineri și la începutul nopții de vineri spre sâmbătă, ninsorile vor cuprinde treptat zona Munților Banatului și cea mai mare parte a Olteniei, Carpaților Meridionali și de Curbură. Apoi, până în dimineața zilei de sâmbătă, 7 februarie, ninsorile se vor extinde și în Muntenia și Dobrogea și va continua să ningă, în general slab, până în orele după-amiezii, a anunțat ANM.

Cantitățile de precipitații vor fi pe arii restrânse mai însemnate, cu precădere în Oltenia și la munte și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând ninsoarea, în regiunile sudice, dar și la munte, cu viteze de peste 50-60 km/h, iar în sudul Banatului vor depăși 80 km/h. În cursul zilei de sâmbătă, 7 februarie, vântul va diminua treptat în intensitate.

VREMEA UPDATE 21:29 Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori și viscol în județul Olt, valabilă până la miezul nopții. Avertizarea vizează arii extinse în județul Olt (inclusiv municipiile Slatina și Caracal), precum și drumurile europene și județene aferente.

În aceste arii, se vor semnala: ninsori abundente și viscolite și intensificări ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 70-80 km/h. Local vizibilitatatea poate scădea sub 50 de metri, mai avertizează meteorologii.

VREMEA UPDATE 19:47 Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” din județul Caraș- Severin, navigația pe Dunăre pe sectorul fluvial cuprins între kilometrul 1.040 și kilometrul 1.096 este oprită din cauza vântului puternic.

Reprezentanții Căpităniei Portului Moldova Veche din județul Caraș- Severin au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că navigația pe Dunăre este oprită pe sectorul de la intrarea în țară a fluviului. Astfel, kilometrul 1.040 se află în Serbia, iar kilometrul 1.096 se află pe teritoriul României, în dreptul localității Coronini.

Județul Caraș- Severin se află sub avertizare cod galben de vânt și zăpadă, începând de vineri după-amiază până sâmbătă, la ora 14.00.

VREMEA UPDATE 15:28 Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunțat că ar putea fi emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cod portocaliu în județele Teleorman, Olt, Dâmbovița și Argeș, în a doua jumătate a nopții urmând ca atenționarea să vizeze toată Muntenia și Dobrogea.

Directorul ANM a precizat că sâmbătă va fi „o pauză”, iar duminică, vântul va continua să bată, însă nu la intensitatea de sâmbătă noapte.

Vremea va continua să se răcească sâmbătă și va deveni ușor mai rece decât ar fi normal în această dată în regiunile extracarpatice. În cursul zilei, înnorările vor persista în jumătatea sudică a țării, unde, mai ales până în orele după-amiezii, va continua să ningă, iar pe arii restrânse –  în Dobrogea, estul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură – , ninsorile vor fi mai însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în prima parte a zilei în sud-estul teritoriului, iar noaptea pe crestele montane, cu rafale de până la 45-55 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Noaptea, nebulozitatea se va accentua treptat în vest, centru și nord, dar numai pe spații mici, îndeosebi la munte, va ninge slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 3 grade, iar cele minime se vor încadra, în general, între -9 și -2 grade.

Duminică, vremea se va menține destul de rece. Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime cuprinse între -4 și 3 grade și minime între -9 și -1 grad. Cerul va fi mai mult noros și temporar va ninge, în general slab cantitativ, la munte, ziua în vestul, centrul și nordul țării, iar noaptea local în sud și sud-est și pe arii mai restrânse în restul zonelor. Vântul va avea intensificări locale în toate regiunile și în special la munte, în Banat și Oltenia vor fi posibile rafale de peste 50 km/h, spulberând zăpada.

VREMEA. Situația drumurilor din România

În jurul ore 12:00, nu erau drumuri naționale cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere, potrivit centrului Infotrafic al Poliției Române.

Traficul rutier se desfășura în condiții de iarnă pe câteva drumuri naționale care străbat zone montane, majoritatea secundare (DN13A Vlăhița – Miercurea Ciuc, DN12C în zona Lacu Roșu, DN67D Obârșia Cloșani – Valea Cernei, DN7A Obârșia Lotrului – Voineasa etc).

În județul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între kilometrii 23 și 34+800 de metri, stratul de zăpadă măsoară între unu și trei centimetri. Se acționează cu utilaje de deszăpezire și de împrăștiere a materialului antiderapant. La ieșirea din orașul Novaci, un echipaj de poliție nu permite accesul autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă către Rânca, recomandând folosirea lanțurilor antiderapante.   

VREMEA. Prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii februarie

Meteorologii se așteaptă ca vremea să intre într-un proces de răcire în perioada 7 – 15 februarie, temperaturile urmând să coboare până la nivelul de ger. În plus, precipitațiile își vor face apariția și vor avea aspect de ploi și ninsori.

În a doua parte a lunii februarie, temperaturile vor crește, fiind peste media considerată normală pentru acea perioadă. 

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE