Prima pagină » Vremea » VREMEA. Cum va schimba încălzirea globală harta vinurilor

VREMEA. Cum va schimba încălzirea globală harta vinurilor

VREMEA. Cum va schimba încălzirea globală harta vinurilor
Climatologii spun că harta vinurilor din întreaga lume se va schimba în următorii 40 de ani din cauza încălzirii Pământului, astfel încât vița de vie va fi cultivată în zone considerate în prezent nepotrivite, scrie phys.org. Oamenii de știință spun că în 2050 ar trebui să ne așteptăm să găsim vin produs în Suedia.

Climatologii spun că harta vinurilor din întreaga lume se va schimba în următorii 40 de ani din cauza încălzirii Pământului, astfel încât vița de vie va fi cultivată în zone considerate în prezent nepotrivite, scrie phys.org.

Oamenii de știință spun că în 2050 ar trebui să ne așteptăm să găsim vin produs în Suedia.

„Vom avea cu siguranță și zone tradiționale cu viță de vie, dar trebuie să ne gândim că vom avea multe zone noi. Deja în Germania au început să producă vin roșu, deși părea greu de crezut. În Danemarca au început de asemenea să producă vin”, a declarat Fernando Zamora, cercetător și oenolog la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Climatologii estimează că până în 2050 temperatura va crește cu 2 grade Celsius, ceea ce va aduce schimbări în modul cum se cultivă vița de vie în diverse locuri de pe glob.

„În Alsacia, schimbarea climatică este deja o problemă, pentru că schimbă profilul aromatic, cantitatea de zahăr și aciditatea vinului. Dacă oamenii vor accepta aceste schimbări va fi totul în regulă. Dar dacă nu, atunci va fi o problemă”, a spus Jean-Marc Touzard, oenolog francez. El a mai spus că proprietarii de viță de vie au venit deja cu soluții.

„În Languedoc, cultivatorii au început să se adapteze la schimbările climatice  și să planteze la altitudini înalte și în soluri diferite”, a mai spus Touzard.

Altă soluție este să schimbe în mod legal varietățile de struguri permise a fi cultivate în Europa cu cele indigene cultivate  în  clima fierbinte din Sicilia, Grecia, Spania și Portugalia.

Cercetătorii spun că din ce moment ce soiurile vor fi decodate genetic ele vor putea fi cultivate mult mai ușor.

 

 

Citește și