VREMEA DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU. Anunțul făcut de ANM

VREMEA DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU. Anunțul făcut de ANM
Publicat: 22/12/2014, 15:50

VREMEA DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU.În Banat, în primele zile ale intervalului, temperatura aerului va crește treptat, spre valori medii de 10 grade ziua și 1 — 2 grade noaptea — pe 23 și 24 decembrie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. În intervalul 25 — 28 decembrie, va avea loc un proces de răcire, iar maximele diurne nu vor mai depăși, în medie, 1 grad Celsius, în timp ce minimele nocturne vor scădea spre—5 grade, la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. În a doua săptămână, regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de medii regionale ale maximelor diurne între 1 și 4 grade și ale minimelor nocturne între—4 și—1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 26 decembrie, când va ploua, dar și în intervalul 29 decembrie — 3 ianuarie, când vor fi și lapovițe sau ninsori, mai ales în cursul nopților.

În Crișana, la începutul intervalului, vremea va fi caldă pentru această dată calendaristică, regimul termic diurn fiind caracterizat prin valori medii de 8 — 9 grade pe 23 și 24 decembrie, pentru ca apoi să marcheze o scădere accentuată, până la valori de aproximativ 0 grade Celsius pe 27 decembrie. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere de la aproximativ 2 grade la începutul intervalului, până la—5 grade pe 28 decembrie. În a doua săptămână de prognoză, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 0 și 3 grade, iar cele minime între—4 și—2 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. În jurul datei de 26 decembrie, local, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar între 29 decembrie și 4 ianuarie vor fi mai ales lapovițe și ninsori, moderate cantitativ.

În Transilvania, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în primele zile din ultima decadă a lunii decembrie, cu valori medii regionale ale temperaturilor maxime de 7 — 8 grade pe 23 și 24 decembrie, când minimele nocturne vor fi de—1 — 0 grade. Apoi, vremea se va răci, spre medii ale maximelor de—2…-1 grad și ale minimelor de—10…-9 grade, pe 27 — 28 decembrie. În a doua săptămână variațiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative, maximele diurne urmând a se situa, în medie, între—2 și 2 grade, iar minimele nocturne între—8 și—4 grade, valori ce vor caracteriza un regim termic normal pentru această perioadă a anului. În jurul datelor de 22 și 26 decembrie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ, iar între 29 decembrie și 4 ianuarie vor fi predominant ninsori, pe arii extinse.

În Maramureș, la începutul intervalului vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de până la 7 grade și minime de aproximativ 1 grad, în medie pe regiune. Între 25 și 28 decembrie valorile termice vor scădea accentuat, iar la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor fi valori medii diurne de—2…-1 grad și nocturne de—8 grade. În a doua săptămână vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu ușoare variații termice în limite apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv temperaturi diurne situate între—2 și 2 grade și nocturne între—6 și—3 grade. Vor fi precipitații pe arii relativ extinse aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoză, predominant sub formă de ploaie la început, iar după 29 decembrie mai ales sub formă de ninsoare, scrie Agerpres.

În Moldova, în primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în creștere treptată, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii decembrie, cu valori medii ale maximelor diurne de până la 11 grade și ale minimelor nocturne de 3 — 4 grade. Între 25 și 28 decembrie, regimul termic va marca o scădere accentuată, de aproximativ 10 grade, astfel încât la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor fi temperaturi maxime de 0 grade și minime de—7 grade, în medie. Între 29 decembrie și 4 ianuarie nu vor fi oscilații semnificative ale temperaturii aerului, care va avea valori diurne situate între 0 și 3 grade și valori nocturne de—5…-4 grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea pentru precipitații locale, predominant ninsori, va fi ridicată între 29 decembrie și 4 ianuarie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză numai izolat și trecător vor fi ploi slabe sau lapovită, mai ales pe 22 și 26 decembrie.

În Dobrogea, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 24 decembrie vor fi medii regionale ale temperaturilor maxime de 12 — 13 grade și ale celor minime de 4 — 5 grade. Ulterior, va avea loc un proces de răcire care va determina scăderea cu aproximativ 10 grade a regimului termic, astfel încât pe 28 decembrie vor fi temperaturi maxime de 2 grade și minime de—4…-3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic mai constant, concretizat prin valori medii diurne cuprinse între 3 și 6 grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius. În prima parte a intervalului probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi foarte redusă, dar după data de 27 decembrie acestea vor fi prezente pe arii extinse, predominat sub formă de ploaie.

În Muntenia, în primele zile ale prognozei vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie pe regiune, 13 grade Celsius și valori nocturne de aproximativ 3 grade Celsius. Începând din 25 decembrie va avea loc un proces de răcire a vremii de la o zi la alta, astfel încât pe 28 decembrie vor fi maxime diurne de aproximativ 1 grad și minime nocturne de—5 grade. În a doua săptămână de prognoză regimul termic nu va avea variații importante, valorile de temperatură urmând a avea ușoare oscilații în jurul mediilor multianuale ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2 — 4 grade și ale minimelor de—4…-2 grade. În primele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi precipitații, însă după data de 27 decembrie aproape zilnic se vor semnala precipitații mixte la nivel local, în general slabe cantitativ.

În Oltenia, la începutul intervalului valorile termice vor fi cu mult peste normele climatologice ale perioadei, cu temperaturi diurne ce vor atinge 12 — 13 grade pe 24 decembrie, când minimele nocturne vor fi de 1 grad, în medie regională. După această dată vremea se va răci accentuat, iar pe 28 decembrie nu se vor mai depăși temperaturi medii de 0 grade ziua si—5 grade noaptea. În intervalul 29 decembrie — 4 ianuarie, regimul termic nu va avea variații importante, menținându-se apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu medii ale valorilor maxime între 1 și 3 grade și ale celor minime între—4 și—2 grade. În primele zile ale prognozei nu va ploua, însă probabilitatea pentru precipitații mixte pe arii mai extinse și, posibil, moderate cantitativ, va crește începând cu data de 26 decembrie.

Temperatura aerului la munte va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 24 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie, 4 grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi de—3…-2 grade. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea se va răci de la o zi la alta, iar mediile termice vor scădea spre—8 grade ziua și—12 grade noaptea. La începutul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului va marca o creștere, după care se va menține relativ constantă până la sfârșitul intervalului, cu valori apropiate de normele perioadei, respectiv maxime diurne între—4 și—2 grade și minime nocturne situate în general între—9 și—7 grade. Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ va crește după data de 25 decembrie, când vor predomina ninsorile.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri