Vremea întoarce foaia, de zilele viitoare. HARTA cu cele mai multe precipitații

Publicat: 18 02. 2020, 07:36
Actualizat: 18 02. 2020, 08:23
Prognoza meteo, 25 august 2020. Vremea va fi în general instabilă, excepție făcând sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. De zilele viitoare revin ploile în mai multe regiuni ale țării.

Regimul termic se menține peste cel normal, dar precipitațiile sunt tot mai abundente. Vezi mai jos regiunile unde va ploua cel mai mult în intervalul 18 februarie – 1 martie.

BANAT

Deși zilele cu temperaturi ridicate vor alterna cu intervale în care vremea se va răci, regimul termic al următoarelor două săptămâni se va menține peste cel normal în luna februarie. Astfel, în data de 17 februarie și în special în perioada 23 – 25 februarie, abaterile față de valorile climatologic specifice vor fi semnificative, cu medii ale maximelor de 15…18 grade și ale minimelor de 2…5 grade.

În celelalte zile, mediat regional, vor fi temperaturi maxime de 7…12 grade și minime de -1…2 grade. Precipitațiile -predominant ploi- vor fi mai frecvente și local moderate cantitativ în perioada 19-20 februarie, în jurul datei de 23 februarie și posibil între 26 și 28 februarie. În
restul intervalului de referință probablitatea pentru precipitații va fi redusă.

CRIŞANA

Pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menține peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative față de norma climatologică (când, în medie, maximele vor fi de 9…12 grade, iar minimele de 1…5 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 6…8 grade ziua și -2…0 grade noaptea.

Precipitațiile -predominant ploi- vor fi mai frecvente în perioada 19-20 februarie, posibil și în jurul datei de 23 februarie și între 26 și 28 februarie. În restul intervalului de referință probablitatea pentru precipitații va fi redusă.

TRANSILVANIA
În majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 8…12 grade, posibil mai ridicate în perioada 24-25 februarie (excepție vor face zilele de 20, 21 și 22 februarie când media regională a temperaturilor diurne va fi de 5…9 grade). La debutul perioadei de referință, minimele termice vor fi preponderent negative, în zonele depresionare putând coborî spre -10 grade, iar în celelalte nopți se vor situa într-un ecart mediu de -4…2 grade.

Temporar, cu precădere în perioadele 19-20, 23-24 și 26-28 februarie, vor fi precipitații locale, în general slabe cantitativ, predominant ploi sau mixte.

MARAMUREŞ

În perioada 20-22 februarie și posibil în jurul datei de 27 februarie se vor înregistra temperaturi apropiate de cele specifice lunii februarie (maxime de 4…7 grade și minime de -3…0 grade, în medie). Restul intervalului va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normal, cu valori diurne de 8…11 grade și nocturne de -1…3 grade, mediat regional.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în data de 18 februarie și după data de 21 februarie.

MOLDOVA

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuși variații de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 și cu probabilitate mare între 24 și 26 februarie) valorile maxime vor fi de 10…15 grade, iar minimele de 1…5 grade, în medie. În restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 6…9 grade și nocturne de -3…0 grade.

Regimul pluviometric se va menține în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar temporar fiind posibile precipitații slabe cantitativ.

DOBROGEA

Pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menține peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative față de norma climatologică, respectiv perioadele 17-18 și 23-26 februarie (când, în medie, maximele vor fi de 10…14 grade, iar minimele de 3…6 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 7…10 grade ziua și 1…4 grade noaptea.

Regimul pluviometric se va menține deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi locale, slabe cantitativ, fiind posibile în jurul datelor de 20 și 26 februarie.

MUNTENIA

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât normal în luna februarie. Totuși, vor fi alternanțe de regim termic între intervale în care abaterile pozitive față de specificul climatologic vor fi semnificative și cele cu temperaturi mai ponderate. Astfel în zilele de 17 și 18 februarie, dar și în perioada 23 – 26 februarie, maximele vor fi de 13…17 grade, iar minimele de 1…6 grade. În restul intervalului sunt estimate valori diurne de 7…10 grade și nocturne de -2…2 grade, mediat regional.

Regimul pluviometric se va menține în general deficitar în mare parte a regiunii, ploi locale, dar slabe cantitativ, urmând a fi în perioada 19-20 februarie și posibil între 26 și 28 februarie.

OLTENIA

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuși variații de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 și cu probabilitate mare între 23 și 26 februarie) valorile maxime vor fi de 12…15 grade, iar cele minime de 2…5 grade, în medie. În restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 8…12 grade și nocturne de -1…2 grade.

Exceptând perioada 19-20 februarie când va ploua pe spații mai extinse, local moderat cantitativ, în restul timpului regimul pluviometric se va menține în general deficitar.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu valori termice mult mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 4…9 grade și minime de -4…0 grade. Începând cu data de 19 februarie, răcirea vremii va determina un regim de temperaturi apropiat de cel normal, cu valori negative chiar și pe timpul zilei. Ulterior, după data de 23 februarie temperaturile vor crește din nou și vor depăși mediile multianuale ale perioadei.

În perioada 19-20 februarie, precipitațiile, la început mixte, apoi predominant ninsori, se vor semnala pe arii mai extinse și local vor fi moderate cantitativ. Și în restul intervalului, vor fi zile în care probabilitatea pentru pecipitații va fi relativ ridicată.

Harta precipitațiilor în prima lună din 2020:

Prognoza meteo